2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Cigányviccek egy érettségi előkészítő feladatsorban

2016.02.02. 08:54

„Mi az a három szó, amit a legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? Jó reggelt, szomszéd!” „Hogy szólítják az öltönyös cigányt? Kérem, a vádlott álljon fel!” − ezek a viccek kerültek fel a Budapesti Corvinus Egyetem érettségi előkészítőjeként működő Studium General emelt szintű trigonometria-feladatsorának aljára, írja a Népszabadság.

02052 NSZ vicc kapott
Fotó: nol.hu

A lap felhívta az intézményt, hogy megkérdezzék, miért kerültek a hivatalos fejlécükkel ellátott lapok aljára ezek a viccek. A Studium Generale egyik munkatársa elmondta, megdöbbentek a dolog hallatán, de reagálni csak egy hét múlva tudnak, ugyanis mindenki elment síelni.

Később a Facebookon azt válaszolták a lapnak:

 „Teljes mértékben megdöbbenve olvastuk üzenetét, miszerint egy bizonyos emelt szintű matematika-feladatsorunk rasszista vicceket tartalmazott. Értékeinkkel szöges ellentétben áll bármilyen rasszista gondolat, viselkedés, illetve megnyilvánulás, hiszen a társadalmi felelősségvállalás jegyében küzdünk nap mint nap az esélyegyenlőségért teljes egészében ingyenes oktatásunkkal, kurzusainkkal. Természetesen azonnal belső vizsgálatot rendeltünk el, hogy mielőbb tájékozódhassunk az említett feladatsorról. A szóban forgó vizsgálat lezártáig pontos információval nem tudunk szolgálni. Figyelemfelhívását köszönjük! Üdvözlettel, a Studium Generale diákszervezet vezetősége.”

Felfüggesztették a tanárt

Update1: Időközben a Facebookon nyilvánosan is közzétettek egy közleményt, amelyben a Népszabadságban írottakat erősítik meg. Azt írják: „a lehető legnagyobb mértékben elhatárolódunk a feladatsor tartalmától, az érintett tanárt, aki tanítási csoportjában kiosztotta az említett feladatsort, azonnali hatállyal felfüggesztettük, a történtek kivizsgálására pedig azonnali belső vizsgálatot rendeltünk el szervezetünkben".

Vizsgálatot rendelt el az egyetem

Update2: A Budapesti Corvinus Egyetem rektora vizsgálatot rendelt el az egyetem előkészítőjeként működő Studium Generale (SG) matematika-feladatsorának ügyében. Az egyetem az esettel összefüggésen azt közölte: a vezetőség mélységesen elítél mindenfajta kirekesztő, illetve megkülönböztető jellegű megnyilvánulást, ezért teljes mértékben elhatárolódik a Studium Generale (SG) diákszervezet matematika-feladatsorában szereplő viccektől. Hozzátették: nyomatékosan kérték a SG-t, hogy fokozottan ügyeljen a vizsgasorok ellenőrzésére, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő. Az ügy részleteinek tisztázására a BCE rektora vizsgálatot rendelt el.