Elúszhat a kötelező úszás a Klik milliós tartozásai miatt

2016.02.03. 07:08

Szeptember óta nem fizeti ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) két úszóegyesület teljesített számláit, értesült az Index. A KLIK közel 10 millió forinttal tartozik az Új-Hullám Sport Egyesületnek és az Oxigén Úszósulinak, akik több mint 500 gyerek kötelező úszásoktatását végzik. 

A 2014-es tanévtől kötelező az úszásoktatás, de a legtöbb iskolában nincs uszoda. A feladatot általában pályázat útján sportegyesületek végzik. A megállapodások értelmében

  • az egyesületek megszervezik az úszást (buszoztatják a gyerekeket, elvégzik az oktatást, bérlik az uszodát stb.)
  • az iskola aláírja, hogy az egyesület teljesítette a szerződésben vállalt feladatokat
  • a KLIK központjából átutalja a szolgáltatásért járó pénzt a KLIK tankerületi irodájának
  • a tankerületi KLIK ezt továbbítja a szolgáltatóknak

A pilisvörösvári tankerületben addig hibátlanul működik a gépezet, hogy a gyerekeket elviszik úszni, csak a pénz nem érkezik meg. 

"160-170 gyerek úszásoktatását végezzük, de szeptember óta nem kapjuk meg ezért a pénzt. Jelenleg 3,8 millió forinttal tartoznak, de ha február 15-ig nem fizetnek, akkor már 5 millió forint körül lesz a KLIK tartozása", mondta az Indexnek Bruckner Kata, az Oxigén Úszósuli vezetője. 

Hónapok óta próbálnak valahogy a pénzükhöz jutni, leveleket írnak, ügyvédi felszólítást is küldtek, de eddig még ígéretet sem kaptak arra a Kliktől, hogy mikor egyenlítik ki a számlát. "Felhívtam a KLIK gazdasági oldalán lévő telefonszámot, amit sürgős esetekben lehet hívni.

A mi esetünk tényleg sürgős, mert a hiányzó pénz az egyesület napi működését is veszélyezteti. Azt mondták a telefonba, hogy utána fognak nézni

- mondta Bruckner, aki szerint már a tavalyi tanévben és hónapos késésekkel fizették ki őket. 

Ugyanez a helyzet az Új-Hullám Sport Egyesületnél is, akik idén decemberben kapták meg a márciustól júniusig teljesített számláikért járó összeget, mondta az Indexnek Várhegyi Ferenc, az egyesület elnöke. Ők öt iskolából több mint 300 gyerek úszásoktatását végezik, a decemberi számlával együtt több mint 6 millió forinttal tartoznak nekik. 

Szeptemberben úgy kezdtük meg a munkát, hogy tartoztak az előző tanévből. Mi megadtuk a bizalmat a Kliknek

- mondta Várhegyi. Az egyesületük folyamatos kapcsolatban van a pilisvörösvári tankerülettel, szerinte nem is velük vagy a segítő szándékukkal van a probléma, hanem hogy egyszerűen nem kapják meg a pénzt a központból. 

"Az úszásoktatási program jó, örülnek neki a gyerekek, a szülők és a tantestületek is, ezért jó lenne végre találni egy megfelelő pénzügyi ütemezést", mondta Várhegyi. 

A tartozással kapcsolatban hétfő délben megkerestük a KLIK-et, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Ha tud olyan intézményről, szervezetről, amivel szemben jelentős tartozása van a Kliknek, írjon nekünk

Update: A Klik fizet, ha lesz pénze

Megkeresésünk után egy nappal, kedden kora délután az alábbi, változtatás nélkül közölt választ kaptuk a Kliktől:

"A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdasági helyzetének függvényében rendezi dologi kiadásait, köztük az úszásoktatással kapcsolatos számlákat is. A Pilisvörösvári Tankerületnek a két úszóiskola felé fennálló tartozása likviditási helyzetünk lehetőségei szerint kifizetésre kerül."