Minden tüntető pedagógus megnyugodhat, nem lövik le őket

2016.02.03. 17:05
Rétvári Bencének a pedagógusok szerdai demonstrációról is Gyurcsány Ferenc és a 2006-os őszi események jutottak az eszébe. Végre nem úgy van, mint akkor, nem kell vízágyúktól tartani, mindenki tüntethet szabadon!

Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - közölte Rétvári Bence parlamenti államtitkár Rétvári azt mondta, a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés képviselői. 

Rétvári szerint a tárca nyitott és a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani. A sajtótájékoztató és a köznevelési kerekasztal leendő helyszínén elhelyezett névtáblák alapján a tanácskozásra meghívást kap a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a  Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, és Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak - utalt a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra. Azt mondta, hogy eddig 32 helyszínen, 336 iskolával, illetve intézményvezetővel konzultáltak, és volt ahonnan 8-10-en is eljöttek a fórumra. 

A politikus a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját békésen elmondhassa, ez fog történni a tüntetéseken is. Rétvári összekapcsolta a 2006-os őszi zavargásokat a mostani demonstrációkkal, mondván: tíz évvel ezelőtt még Gyurcsány Ferenc lovasrohamot vezényelt a békésen ünneplő emberekre, de ma már mindenki szabadon elmondhatja a véleményét. 

Az államtitkár szerint az iskolabezárás minden esetben tömeges pedagógus-elbocsátást is eredményezett, ezt szintén a központi fenntartással tudták megállítani - mondta. 

Szóba került az EMMI alá tartozó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nyilvánosságra került tanulmánya is, ami meglehetősen lesújtó véleményt fogalmazott meg az iskolák államosításának eredményeiről. "Ez egy korábban megjelent tanulmány, amit nyilván azért vettek elő tegnap, hogy fokozzák a hangulatot" - mondta erre Rétvári. Sőt, szerinte "ez a tanulmány legalább egy évvel ezelőtt keletkezett", "a Klik létrehozatala előtti és a Klik létrehozatala időszakában keletkezett tapasztalatokat foglalja össze", "azóta már több idő eltelt, a Klik több módosításon átesett". (Érdekes megállapítás ez, lévén, hogy a tanulmány valójában 2015-ös keltezésű és az elmúlt évek tapasztalatait vizsgálták benne.) 

Rétvári szerint bukott politikusok próbálnak ismét reflektorfénybe kerülni a pedagógustüntetések hullámán, így őket arra kérte, hogy ezt ne csinálják. Az államtitkár azt mondta, érthetetlen, hogy a Pedagógus Szakszervezetek miért nem akarnak az asztalhoz ülni, noha korábban ők javasolták, hogy legyen a témáról kerekasztal. 

Arra, hogy egyetért-e azzal, hogy Soros György áll a pedagógustüntetések mögött, az államtitkár azt mondta, "én is a sajtóban olvastam ezeket a neveket, összefüggéseket, értesüléseket".