Hosszú sorokban vonulnak a tiltakozó tanárok Miskolcon, tüntetnek Budapesten is - élőben az Indexen

Miskolcról indult, országossá terebélyesedett a tanárok tiltakozása

Index
2016.02.03. 17:15

Pedagógusok, szülők és diákok vonulnak utcára szerda délután és kora este szerte az országban. Mit akarnak a demonstrálók? Miért éppen Miskolcon várható a legnagyobb megmozdulás? Hol lesznek még megmozdulások? Mit lépett eddig a pedagógusok követeléseire a kormány?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szegeden a Kálvária sugárút 84-86., Sopronban a Széchenyi téren fél hatkor kezdődik a tüntetés.

  • A Kisalföld szerint egyre több tanár gyűlik össze a győri Városházánál, kb. 50-en vannak. Beszédet mondott a főszervező az oktatási problémákról, majd felolvasták a miskolci tantestület levelét.

  • A miskolci menet már a Városház téren van. Fáklyákat gyújtanak. Közben a színpadról a tanárok lehetetlen helyzetéről szóló, és a tiltakozást támogató levelekből vett idézeteket olvasnak fel. 

  • Érdekes a helyszínválasztás, a Kossuth tér kézenfekvőbb lett volna, mindenesetre a Szabadság tér, a megszállási emlékmű előtt már gyülekeznek a tüntető pedagógusok. Eddig kb. 300-400 ember gyűlhetett össze, de folyamatosan érkeznek a 20-30 fős csoportok. A hétköznap délutáni időpont és az időközben eleredt eső azért kifejezetten rosszat tesz a részvételnek. Az előbb Majka egyik dalával melegítettek be, beszédek egyelőre nincsenek.

    Gyülekeznek a Szabadság téren is a pedagógusok
  • Csömör Nagyközség visszavenné az államtól az iskoláját. Ezt a szándékukat már tavaly ősszel jelezték az Emberi Erőforrások Minisztériumának, de a több mint két hónapja elküldött hivatalos megkeresésre semmilyen választ nem kaptak.

    Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a központosított állami rendszer szükségszerűen korlátozott lehetőségei nem teszik lehetővé oktatási intézményeink megfelelő hatékonyságú, a gyermekek és szülők, illetve általában a társadalom elvárásait megfelelő mértékben figyelembe vevő működését.

    Az iskolák 2013-as állami átvétele óta az önkormányzat több területen is évente sok millió forint értékű támogatást nyújtott a helyi általános iskolának és zeneiskolának. "Meggyőződésünk, hogy ismét lehetőséget kell biztosítani az önkormányzatoknak a teljes „fenntartói” és „működtetői” feladatok ellátására" - írják közleményükben. 

  • Az Észak-Magyarország tudósítója szerint ezrek vonulnak Miskolcon az esőben, a menet eleje már a Hunyadi utcánál jár, és egyre többen csatlakoznak a tiltakozó pedagógusokhoz. A tömeg békésen halad, a tudósító szerint jelen van többek között Hiller István volt oktatási miniszter, a Miskolcnak Hangja Van nevű civil szerveződés, és nemrégiben felcsendült a Ha én rózsa volnék is.

  • Körülbelül ezer ember gyűlt eddig össze.

    Így kezdődött el a pedagógusok tüntetése Miskolcon
  • A Kisalföld tudósítása szerint az időjárás nem fogadta kegyeibe a tüntetőket Győrben, mindössze 30 tanár gyülekezik a Városháza eresze alatt.

  • Békéscsabán a Szent István téren, Pécsen a 48-as téren, Szombathelyen a Borostyánkő Áruház előtt és Budapesten a Szabadság téren 5 órakor kezdődik a tüntetés.

  • Az egész országban esik, aki tüntetni megy, vigyen magával ernyőt.

    idokep2
    Fotó: Időkép
  • Miskolcon csendben, hosszú sorban vonulnak fel a tüntető tanárok. Az élő közvetítés képei szerint a menet miatt egy időre a villamos is megállt. Szemerkél az eső. A felvonulás az országossá terebélyesedő tiltakozást elindító Herman Ottó Gimnáziumtól indult el.

  • Szánalmas és az SZDSZ politikai módszereit idézi, hogy a kisebbik kormánypárt igyekszik politikai színezetet adni a pedagógusok szakmai alapú tiltakozásának

    - reagált Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Hollik István nyilatkozatára, miszerint a mai tüntetéseket a "bukott baloldal" szervezte. A Jobbik tiltakozik az ellen is, hogy pedagógusokat a véleményük szabad kinyilvánítása miatt állásuk elvesztésével fenyegetik.

    A Jobbik mint a Fidesz váltópártja (!sic) szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a pedagógusok tiltakozásait. Minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a kormány legalább a saját hibái kiküszöbölését elkezdve minél inkább vegye figyelembe a szakma véleményét, ha már az elmúlt öt évben ezt nem tette.

  • Budaörsön a Herman Ottó Általános Iskola, Győrben a Városháza téren, Hajdúszoboszlón a Kálvin téren és az oktatási reformok elleni lázadás kezdeményezőjeként a miskolci Herman Ottó gimnáziumnál fél 5-kor kezdődik a tüntetés.

    Az Észak-Magyarország tudósítója szerint már legalább 300-an vannak a gimnázium előtt. A tüntetők között fekete zászlót tartó emberek is feltűntek, akik azt mondták, hogy Quaestor-károsultak és szolidaritásból jöttek el.

  • Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő szerint a vidéki tüntetések mögött a bukott baloldal képviselői állnak. Mint mondta, 

    • Sopronban Jakál Adrienn, a Párbeszéd Magyarországért helyi elnökhelyettese a tüntetés szervezője
    • Győrben a LMP 2014-es vesztes polgármesterjelöltje, Nógrádi László szervezi a tüntetést, amelyet egy másik LMP-s politikus, volt önkormányzati képviselőjelölt, Jenei Ferenc jelentett be. 
    • A veszprémi tüntetés szervezője Katanics Sándor, aki 2006 és 2010 között MSZP-s országgyűlési képviselő volt, jelenleg a DK politikusa. Parlamenti képviselőként felelős azért, hogy az akkori liberális-baloldali kormányzat elvette a pedagógusok 13. havi bérét.
    • Ráadásul Ercse Krisztina, aki jelen volt a szombati országos tantestületi értekezleten, elfelejtette közölni, hogy ő nem egy egyszerű szülő, aki tiltakozik a kormányzati köznevelési politika ellen. Ercse Krisztina korábban a médiában a Hívatlanul hálózat tagjaként mutatkozott be, valamint Bajnai Gordonnak, illetve az Együtt pártnak az oktatáspolitikusa. 2012-ben együttműködési megállapodást kötött Bajnai Gordonnal.
  • A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője az mno.hu-nak arról beszélt, azon túl, hogy nem az ÁVÓ-s Péter Gábor az apja, nem kívánja kommentálni Bencsik András lejárató Facebook-bejegyzését, viszont megteszi Bencsik ellen "a szükséges jogi lépéseket".

  • Egy tanár a Facebookon számolt be a mai VI. kerületi tankerületi fórumról, ahol elvileg a tanárok mondhatnák el a problémáikat: 

    Nem kaptunk napirend előtt szót, mert nem akartuk elfogadni a napirendet. Szinte mindenki kivonult, kimentünk, megbeszélni. A "fórum" üres teremmel ment tovább. Elképesztő forradalmi hangulat van itt.

    A fórum aztán mégis folytatódott, de akkor meg az volt a baj, hogy a tankerület képviselői nem akarták továbbítani az "irományokat", csak azok kivonatát. A tanárok bizalmatlanok, mert nem tudják, mit fognak felfelé közvetíteni a fórumon elhangzottakból a Klik helyi képviselői. A Kölcsey Ferenc Gimnázium ezért inkább maga tette közzé a követeléseit

  • Nem nagyon vannak arra szavak, amit Bencsik András Békemenet-turnémenedzser és Demokrata-főszerkesztő a Facebookon produkált az elmúlt órában. Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét, a pedagógustüntetések egyik "főalakját" egy olyan poszttal próbálta lejáratni, amiben azt állította, hogy a Péter Piroskaként született pedagógus Péter Gábor, az ÁVÓ/ÁVH vezetőjének lánya.

    Ami nem nagyon lehet igaz, hiszen

    1. Péter Gábort 1953 januárjában letartóztatták, hónapokig börtönben volt, Galló Istvánné pedig tíz hónappal később 1953 novemberének végén született. Vagyis némi történelmi és biológiai ismerettel felvértezve könnyen megállapítható, hogy Péter Gábor nem lehet az apa.
    2. Már csak azért sem, mert a PDSZ elnökének apját Péter Ferencnek hívták.

    De ha Péter Gábor is lenne Galló Istvánné apja, mit számítana az, miért minősítené ez akár az ő tanári munkásságát, akár az általa képviselt ügyet, általa támogatott tüntetést? Ellenben Bencsik Andrást igenis minősítik a Demokratában megjelent szövegek, és hát egykori MSZMP-tagságáról, vagy a rendszerváltozás előtti Népszabadság Pártélet rovatába írt szösszeneteiről nem is beszélve.

    Bencsiknek egyébként azóta valószínűleg szóltak, hogy eléggé pofára esett, és törölte is a bejegyzést.

    gallo.png
  • A Fidesz-KDNP-nek a gyermekek érdeke a legfontosabb, miközben a bukott baloldal csak pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat, elégedetlenséget szít közöttük

    - mondta Hollik István KDNP-s képviselő.

    A politikus szerint kiderült, hogy a nap folyamán tartandó, oktatásinak álcázott vidéki tüntetések mögött több városban is a bukott baloldal képviselői állnak. Hollik felszólította a baloldali pártokat, hagyják békén a pedagógusokat, és ne zavarják meg a kormány kezdeményezésére az oktatásról elindult párbeszédet. A pedagógusokat arra emlékeztette, hogy ezek a baloldali politikusok vették el tőlük a 13. havi bérüket 2010 előtt.

  • A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete közleményben tudatta, hogy

    betelt a pohár nyelviskoláknál is! Csatlakoznak a közoktatásban dolgozó pedagógusokhoz.

    Mint írják, a NYESZE csatlakozik az oktatás megújítását követelő pedagógusokhoz, és sürgeti a közoktatás rendszerszintű problémáinak megoldása mellett a felnőtt nyelvoktatás területén tapasztalható állapotok azonnali javítását. Azt kifogásolják, hogy "titkos minisztériumi szobákban szövegezett, minden érdemi szakmai egyeztetés nélkülöző felnőttképzési törvényt fogadott el 2013-ban a Parlament a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésére".

    Úgy vélik, "a jogszabály az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatás működését európai léptékekhez mérten súlyosan központosítja, túlszabályozza, ugyanakkor minőségi és számszerűsíthető eredményeket nem tud felmutatni. Ezen tényeket alátámasztják a KSH-OSAP statisztikai adatai, valamint a legfrissebb EUROSTAT felmérések arról, hogy a keresőképes felnőtt lakosság idegen nyelvtudása az Európai Uniós országok közül Magyarországon a legalacsonyabb, a magyarok több mint 2/3-a nem beszél angolul".

  • A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy adják vissza az iskolákat a pedagógusoknak és a gyermekeknek, döntsenek a tanárok és az iskolák arról, hogy milyen könyvekből, milyen oktatási rendszerben tanítanak. Oláh Lajos szerint a Fidesz-kormány nem csak "trafikokat, földet, kaszinót lop", hanem ellopja a gyermekeink jelenét és jövőjét, valamint a tanárok értelmes munkába vetett hitét is.

    Mint mondta, mára az ország minden pontját elérte az elégedetlenség, a DK pedig szolidaritást vállal a demonstrációkon részt vevő tanárokkal, diákokkal és szülőkkel. A politikus a megmozdulásokon való részvételre buzdított mindenkit, egyúttal azt kérte a DK tagjaitól, hogy ne vigyenek pártzászlókat, logókat a rendezvényekre.

  • Másfél hét után gyakorlatilag kudarcba fulladt a Szlovákiában a múlt héten elindított pedagógussztrájk, az oktatásügyi minisztérium adatai szerint szerdán már csak a tanintézmények 0,7 százaléka maradt zárva. (MTI)

  • eso
    Fotó: Időkép
  • A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint az érettségi szabályozás 1997 óta egészen 2016. január 22-éig biztosította, hogy a kéttannyelvű és a nemzetiségi nyelven is oktató középiskolák minden tanulója idegen nyelven illetve nemzetiségi nyelven tehessen érettségi vizsgát. Ez a lehetőség azokra is vonatkozott, akik az iskola tanulójaként nem vettek részt az idegennyelvű vagy nemzetiségi oktatásban. A kormány azonban idén január 23-ától egy rendeletmódosítással eltörölte az utóbbi tanulók számára rendelkezésre álló lehetőséget – nem felmenő rendszerben, hanem azonnali hatállyal, még a február 15-ei érettségi jelentkezési határidő előtt. Tanulók százai maradhatnak hoppon, akik éveken keresztül az idegen vagy nemzetiségi nyelvű érettségi készültek. A TASZ ezért az ombudsmanhoz és az oktatási jogok biztosához fordult.

  • Értesítjük önöket, hogy Hoffmann Rózsa képviselőasszony 2016.02.03-ra meghirdetett sajtótájékoztatója technikai okok miatt elmarad.

    Vajon mi lehet az a technikai ok, ami miatt ma az egykori köznevelési államtitkár nem áll a sajtó elé? Elromlott a fűtés? Kifogyott a papír a fénymásolóból? Nincs elég szék, amire le tudnák ültetni az újságírókat? Vajon technikai ok-e, hogy ma 11 városban tüntetnek az oktatáspolitika ellen?

  • A Klik sajtóosztálya a csúszó fizetésekkel kapcsolatban az Indexet arról tájékoztatta, hogy

    a tanároknak a kollektív szerződés szerint 5-éig kell megkapják a járandóságukat. Ez pedig csak két és fél nap múlva fog lejárni.

    Tehát hiába kapták meg eddig a tanárok a fizetésüket 3-ig, meglátásuk szerint nem történik semmi szokatlan.

    Korábban is volt már csúszás a fizetésekkel, december elején több százezer közalkalmazott nem kapta meg idejében a bérét. Az Államkincstár is azt mondta akkor, hogy nincs csúszás, mert a jogszabály szerint a hónap 10-éig kell utalni, de az utalást amúgy sem ők indítják, hanem a foglalkoztató intézmények. Akkor az volt a MÁK magyarázata, hogy az államkincstár átállt a KIR3 nevű bérszámfejtő rendszerről a KIRA-ra, és az országos átállás nem ment zökkenőmentesen. 

    Az Index megkérdezte a Magyar Államkincstár sajtóosztályát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy ők az utalási állományokat 2-án átadták az intézményeknek az e-Adat rendszeren keresztül. Mint írják, az érintetteknek valamennyi intézményben - a jogszabályokban foglaltak szerint - a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezők esetében a hónap 5. napjáig, a közalkalmazottak és a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottak esetében a hónap 10. napjáig kell megkapni a munkabérüket. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy

    egy intézmény csak akkor tud utalni a munkavállalók részére, ha megfelelő fedezet van a számláján.

  • cikkünk a témában:

    Eszméletlen sok pénzt költöttek azokra a dolgokra, amik felidegesítették a tanárokat

    Az oktatás centralizálása, és az elburjánzó bürokrácia miatt országos tiltakozásba kezdtek a tanárok. A Miskolcról indult mozgalom szerdán tüntetésekkel folytatódik, hogy nyomatékosítsák a kormány előtt a már korábban nyílt levelekbe foglalt kifogásaikat. A kormányzat az elmúlt években tízmilliárdokat ölt olyan programokba, amelyek most a listákra kerültek.

  • Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára szerint a minisztérium február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt. A hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés szervei.

    Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor hozzátette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani.

    Rétvári Bence a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját elmondhatja, ez fog történni a tüntetéseken is.

  • Korábbi posztunkra sok tanár reagált, és úgy tűnik, hogy több helyen nem kapták meg ma a tanárok a fizetésüket. Többek között ilyen tartalmú levelet kaptunk:

    • Budapest 1. kerületéből
    • Budapest 3. kerületéből
    • Miskolcról
    • Mosonmagyaróvárról
    • Komárom-Esztergom megyéből.

    A helyzetet egy tanárként dolgozó olvasónk így jellemezte:

    amúgy is az utóbbi időben rengeteg csúszás, rossz kifizetés, nemkifizetés volt, a Klik válasza mindig az a panaszokra, hogy rossz, illetve tesztüzemben működik a bérelszámoló rendszerük.

    Egyelőre nem kaptunk hivatalos választ arra, hogy ezek az esetek egyediek-e, vagy országos szinten van-e probléma.

  • „Politikai célokból kihasználják a pedagógusokat” címmel tart sajtótájékoztatót fél háromkor Hollik István, a KDNP parlamenti képviselője. Ne csodálkozzon, ha nem mond semmit a neve, oktatási témákban ritkán hallani őt. Bár tanárként végzett az ELTE tanárképző főiskolai karán, a gazdasági bizottság tagja. Ebben a parlamenti ciklusban huszonötször szólalt fel.