Pedagógusok, szülők és diákok vonulnak utcára szerda délután és kora este szerte az országban. Mit akarnak a demonstrálók? Miért éppen Miskolcon várható a legnagyobb megmozdulás? Hol lesznek még megmozdulások? Mit lépett eddig a pedagógusok követeléseire a kormány?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nahalka István oktatáskutató a blogján azt írja: a kormány viszonylag könnyen ki tud majd egyezni a tiltakozó pedagógusokkal, mert a miskolciak és más szervezetek által megfogalmazott követelések csak a felszínt karcolgatják. Az oktatáskutató szerint a baj az, hogy a 2010 utáni oktatáspolitika alapjaiban elhibázott, a tüntetők azonban nem kérdőjelezik meg az egész rendszert, csak annak súlyos működési hibáira mutatnak rá. Nahalka szerint a kormány a megfogalmazott kritikák nagy részére tud majd ajánlani valamit, amire pedig nem, "az belefér a kompromisszum fogalmába. Engedjenek egy kicsit a pedagógusok is."

    Tényleg azt gondolják, hogy a Hoffmann Rózsa által megálmodott rendszer elveiben és elvi struktúráiban is jó, csak nem jók a végrehajtók, rossz a végrehajtás?

  • Egy éve dolgoznak az egyetemeken a kormány által kinevezett kancellárok, de még mindig nem kedvelték meg őket. Több egykori fideszes politikus is pályázott, a rektorok többsége pedig nem bízik bennük, van, aki szerint az egész csupán egy kifizetőhely. Pedig a rendszerben lenne perspektíva, több nagyvállalat is hasonlóképpen működik. A februárban érkező konzisztóriumok megjelenésével azonban csak még jobban össze fog kuszálódni a felsőoktatás vezetése. Az Abcúg írása.

  • Budaörs Ifjúság utca 6. Herman Ottó Általános Iskola, kezdés: 16:30

    Győr Városháza tér, kezdés: 16:30

    Hajdúszoboszló Kálvin tér, kezdés: 16:30

    Miskolc Kezdés a Herman gimnáziumnál 16.30-kor, majd vonulás a Hősök terére 17:30

    Békéscsaba Szent István tér, kezdés: 17:00

    Budapest Szabadság tér, kezdés: 17:00

    Pécs 48-as tér, kezdés: 17:00

    Szombathely Borostyánkő Áruház előtt, kezdés: 17:00

    Szeged Kálvária sgt. 84-86, kezdés: 17:30

    Sopron Széchenyi tér 1., kezdés: 17:30

    Veszprém Szabadság tér, kezdés: 18:00

  • Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere szerint a miniszteri látogatással már elkezdődött a párbeszéd, ebben a helyzetben az utcai erődemonstráció nem a legjobb üzenet. 

    (...) ennek így nincs is létjogosultsága, hiszen egy elindult párbeszéd közben az utcán nyomást gyakorolni csak megzavarja ezeket a szakmai folyamatokat

    – mondta. (Minap.hu)

  • Az Indexnek egy meg nem nevezett megyeszékhely szakközépiskolájában dolgozó tanár azt írta, hogy ma, február 3-án még senki sem kapta meg a fizetését a tantestületben, pedig 16 éve minden hónapban legkésőbb harmadikáig megkapták a bérüket. 

    Nem vagyok az összeesküvések híve, így arra már gondolni sem merek, hogy mivel ma van a Herman Ottó Gimnázium féle tüntetés Miskolcon és országszerte, az állami gépezet így próbálja lecsökkenteni a résztvevők létszámát.

    Ha Ön tanár, és szintén nem kapta meg a fizetését, kérjük írjon nekünk levelet az ugyelet@mail.index.hu címre. Köszönjük!

  • Egy szegedi tanár kérdésünkre elmondta, hogy a céljaikkal egyetértők tábora egyre nagyobb. A Deák Ferenc Gimnázium, a SZTE Gimnáziumra átkeresztelt Ságvári után a Radnóti is belátta, hogy nem jól mennek a dolgok a közoktatásban. 

    Remélem, hogy elindult valami, és Szegeden is sokan lesznek

    – mondta.

    Fél hattól szalagokkal fejezik ki szimpátiájukat azok iránt, akik csatlakoztak a Hermanhoz. „Arra az intézményre kötik a szalagokat (Klik), amelyik eddig fittyet hányt minden észrevételre, jogos panaszra és jelzésre”. A szegedi demonstrációt egyébként a Köz-Hasznáért Mozgalom szervezi.

  • Minisztériumi kutatók szedik ízekre a Kliket

    Még az Emmi háttérintézménye szerint is nagyon súlyos problémákat okozott az iskolák államosítása, az Európában példátlan túlközpontosítás átgondolatlan volt, az intézmények normális működését akadályozzák – derül ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet most nyilvánosságra hozott kutatásaiból.

  • És száz fáklyával készülnek, derül ki a rendezvény Facebook-oldaláról.

  • Elúszhat a kötelező úszás a Klik milliós tartozásai miatt

    Szeptember óta nem fizeti ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) két úszóegyesület teljesített számláit. Közel 10 millió forinttal tartoznak az Új-Hullám Sportegyesületnek és az Oxigén Úszósulinak, akik több mint 500 gyerek kötelező úszásoktatását végzik.

  • A Párbeszéd Magyarországért (PM) támogatja a pedagógusok szerdai demonstrációit, közölte Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja. Szerinte a Klik úgy szűnjön meg, ahogy van, mert csak megkeseríti a diákok és a tanárok életét. (MTI)

  • Pölöskei Gáborné fél négykor tart sajtótájékoztatót az Országjárás az oktatásról elnevezésű fórum után, közölte a minisztérium.

  • Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője szerint az oktatási rendszer gyökeres átalakítására és egy önálló oktatási minisztérium létrehozására van szükség. Szerinte az Emmi 

    kettőszáz év dohszagától bűzlik,

    Balog Zoltán nem érti, miről szól a 21. századi tudásfogalom. (MTI)

    • Miskolcon Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Szabó Szabolcs, országgyűlési képviselő
    • Budapesten Juhász Péter, az Együtt alelnöke
    • Pécsen Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja
  • A miskolci PSZ-titkár szerint az önkormányzatok megfenyegették az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek, ha részt vesznek a ma esti tüntetésen. Csabalik Zsuzsanna konkrétan tud arról, hogy valamennyi miskolci óvodába leszóltak. (Atv.hu)

  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Kormány.hu-n próbálja hűteni a kedélyeket. Közleményük szerint „a múlt héten meghirdetett köznevelési konzultáció keretében eddig 30 tankerületi fórumon csaknem 300 iskola képviselői vettek részt”. Soha nem látott módon mondhatnak véleményt az iskolák.

  • Amikor az államosítás visszaüt

    A második Orbán-kormány egyik jelentős lépése volt, amikor az iskolákat államosította. Ez nagyon leegyszerűsítve úgy nézett ki, hogy az addig nagyrészt az önkormányzatok alá tartozó, de autonóm vezetésű intézményeket központosították és egy mamutszervezet, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) alá gyűrték. Sehol Európában nem volt példa ilyen szintű centralizálásra. A központosításnak az eltelt időben semmilyen előnye nem látszik.