Orbán ideológusa pályázik a Corvinus vezetésére

2016.02.03. 22:23 Módosítva: 2016.02.03. 22:23

Lánczi András, a kormány agytrösztjének számító Századvég Alapítvány elnöke pályázik a Budapesti Corvinus Egyetem rektori posztjára – írja saját forrásaira hivatkozva a Népszabadság. Arról korábban is lehetett hallani, hogy Orbán kifejezetten Lánczit szeretné az egyetem vezetőjének; a jobboldali politikai filozófus idáig állítólag mérlegelt, most azonban döntött: elindul. Ezzel egy lépéssel közelebb vagyunk a Corvinus várható szakmai-ideológiai átformálásához.

A lap kilátásba helyezi, hogy ezek után „valószínűleg Lánczi lesz a rektor, és nyártól kurzusváltás lesz az egyetemen”. A Corvinus korábban jobboldali értelmiségiek szemében „marxista fészeknek” számított, és bár az egyetem egyes karai, tanszékei és professzorai politikai szempontból eltérő színezetűek, összességében sokan vélik úgy, hogy Orbán és Matolcsy környezetében még ma is idegen terepként tekintenek rá.

A jelenlegi rektor, Rostoványi Zsolt mandátuma júniusban jár le. A Népszabadság úgy tudja, hogy Lánczi fő versenytársa a Corvinus mostani rektorhelyettese, Szántó Zoltán lehet.

Lánczi András Orbánhoz nagyon közel álló politikai filozófusként ismert. Az általa vezetett Századvég Alapítvány több milliárd forint értékben kapott kormányzati megbízásokat, ő és munkatársai államtitkokhoz is hozzáférnek. A filozófus nyilvánosan rendszeresen védelmébe veszi az orbáni politikacsinálást, többek között az illeberálisozó tusnádfürdői beszéd után is ezt tette. Lánczinak a Századvég mellett éppen a Corvinuson van vezető pozíciója: az egyetem Politikatudományi Intézetét igazgatja.