Hadházy: 50-80 ezer forintos napi díjakat fizettek az oktatási reformra

2016.02.04. 12:36

Azt szeretnénk, ha jókedvű és motivált tanárok jókedvű és motivált gyerekeket oktatnának az iskolákban, ehelyett azonban az iskolákban mindenki rosszkedvű, kifacsart és megalázott. Ez azért van, mert nagy részben ellopták az oktatási reformot.

Hadházy Ákos, LMP-s politikus az országszerte elindult iskolai tiltakozásokhoz kapcsolódva olyan uniós pályázatokat mutatott be korrupcióinfó névre keresztelt sorozatában, amelyeket oktatási projektekhez kapcsolódva hirdettek meg, de lopásgyanúsnak tűnnek.

Az ellenzéki párt antikorrupciós szóvivője szerint ilyen projektekből nem csak elvétve akad egy-kettő, ahogy ezt a kormányzat szeretné láttatni, hanem néha már úgy tűnik, mintha ez lett volna a fő szabály.

20160128136
Fotó: LMP Sajtó

Az Oktatási Hivatal, amely az elmúlt években maga is milliárdos uniós támogatásokhoz jutott, a honlapján közzétette saját közbeszerzéseit. Hadházy szerint az itt található szerződések között "eszement tételek bukkantak fel".

Az oktatás jelenlegi állapota alapján erősen megkérdőjelezhetők például azok a szakértői díjak, amelyeket az Oktatási Hivatal fizetett ki különféle cégeknek.

Tavaly októberben a projektzárás előtt két hónappal hirdették meg például azt a „szakértői kapacitás beszerzéséről” szóló 500 millió forintos tendert, amelyet egy olyan friss alapítású cég nyert meg, amelynek egyetlen alkalmazottja volt csak, viszont több ezer szakértői napot vállalt be.

Folyamatmenedzser 1373 szakértői nap
Közoktatási szakértő 1655 szakértői nap
Tréner 160 szakértői nap
Képzésszervező 628 szakértői nap
Tutor 891 szakértői nap
Képzési asszisztens 244 szakértői nap
Pedagógiai értékelési szakértő 1794 szakértői nap
Minőségbiztosítási szakember 123 szakértői nap
Vezető informatikus 760 szakértői nap
Informatikus szakember 1950 szakértői nap
Adatfeldolgozó operátor 334 szakértői nap

A nyilván megterhelő nagy mennyiségű szakértősködés ellenére a nyertes Merkel Konzulent Zrt. mindenképp  jól járt, mert a megrendelés alapján 50 ezer forintra jön ki egy szakértő napi díja.

2015-ben azonban voltak ennél magasabb szakértői díjak is az Oktatási Hivatalnál. Az év elején kiírt hasonló pályázaton közel 70 ezer forintos napi díjat számoltak az 5100 szakértői napra. Sőt máskor 80 ezerre is felment ez az összeg.

Hadházy szerint a sok folyamatmenedzser, képzési asszisztens, tutor és hasonló szakértő pályáztatása a technika lenyúlás iskola példája lehetne.

Az is meglepő, hogy az OH, amelynek számos szakértője van, és saját vizsgaíró bizottságai is működnek több mint 60 millió forintot fizetett ki érettségi feladatírásra, érettségi vizsgáztatókat képzők képzésére.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a vádak megalapozatlanok, valamennyi, a kiemelt uniós projektek megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárása szabályos volt, amit a projektek többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették. A szakértői kapacitás beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárások során a pályázóknak már az eljárás elején igazolniuk kellett, hogy képesek a Hivatal által részletesen meghatározott képesítésekkel és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek jövőbeni közreműködését biztosítani a feladatok szakszerű végrehajtásához. A Hivatal több ilyen eljárás bonyolított le, ezzel a projektekben közreműködő több mint 1200, többségében pedagógus munkavállaló szaktudását több mint 1000 külső szakértővel tudta kiegészíteni. A beszerzési eljárások során igénybe vett szakértők napidíja minden esetben tartalmazta az általános forgalmi adót, a személyi kifizetések járulékterheit, továbbá a munkavégzés feltételeinek összes költségét, így például az utazási költségeket is. A Hadházy Ákos által hivatkozott Merkel Konzulent Zrt-vel kötött szerződés keretösszegének mintegy 45 százalékát le sem hívták, ahol csak lehetett, saját kollégáival látta el a felmerülő feladatokat.