Lázár engedékeny hangot ütött meg közoktatásügyben

2016.02.04. 14:47
A kormány egyeztetésre hívja a pedagógusokat, készek tárgyalni a pedagógusok 25 pontjáról és a követeléseikről. Lázár János a kormányinfón azt is elmondta, nem restaurálják a 2010 előtti állapotokat, és remélik, hogy ebben a tanárok érdekképviselete is partner lesz. A Klik létéről sem hajlandóak vitatkozni, de tesznek azért, hogy jól működjön.

„Mi a párbeszédben, az együttműködésben hiszünk. Amit kérnénk, az az, hogy a politikát ne vigyék be az iskolába!” –  közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Lázár azt is elmondta, a kormány jövő hét kedden tárgyalásra várja a pedagógusok érdekképviseletét, valamint Balog Zoltán erőforrás minisztert is.

A 2010 előtti oktatási és tartalmi modellt viszont nem látja tarthatónak, annak restaurálásáról a kormány nem hajlandó tárgyalni. Lázár az európai és nemzetközi felmérésekre hivatkozva azt mondta, a diákok teljesítménye 2012-re drámaian romlott, még a V4-es összehasonlításokban is. „Nem lehet egy olyan rendszert folytatni, ami minden mérés szerint egy bukott, szegregáló módszerrel működött” – tette hozzá.

Statisztikákkal válaszolt a pedagógusok 25 követelésére is. A munkateher kapcsán az OECD 2013-as oktatási felmérésére hivatkozott: az arányszámok szerint minden környező országban hosszabb ideig vannak iskolában a gyerekek egy nap, mint Magyarországon. Emellett itthon statisztikailag kevesebb diák jut egy pedagógusra, mint például Ausztriában vagy Európa más országaiban.

A kötelező tanítási időről azt mondta, Magyarországon évi 5000-6000 órát töltenek a diákok az iskolákban. A nemzetközi felmérésekből viszont az látszik, hogy minden más országban ennél többet vannak oktatási intézményekben.

A miniszter elmondta, nyitottak a pedagógusok követeléseinek megtárgyalására, viszont szerinte ezeket a statisztikákat össze kell vetni a pedagógusok tapasztalataival. Úgy látja, a tanárok érdekképviselete nem utasíthatja vissza a kormány ajánlatát, ha valóban megoldást keres az oktatási rendszer vázolt problémáira, még akkor sem teheti ezt meg a szakszervezet, ha pesszimista az egyeztetés eredményeit illetően.

A konfrontáció és a balhékeresés nem vezet megoldáshoz

– közölte Lázár, aki szerint egy állásponton vannak a pedagógusokkal, mert „a kormány célja is az, hogy a gyerekeink tanulmányi eredményeinek javításával fejlessze az ország versenyképességét.” Ebben keresnek szövetségeseket, de a balhé nem vezet célhoz, és így nem fogják megérteni egymást.

A kormány továbbra sem zárkózna el attól, hogy kilencosztályosak legyenek az általános iskolák. De a miniszter hangsúlyozta, hogy erről is fognak egyeztetni a pedagógusokkal, ahogy arról is, hogy mi a fontos a tananyagban. „Mi politikusok nem tudjuk eldönteni, hogy műveltségre van szükség vagy specifikus tudásra” – tette hozzá.

Lázár megvédte a Kliket

„Az óvodákat nem a magyar állam tartja fenn, hanem az önkormányzat” – hárította el azt az újságírói kérdést, amelyik arra vonatkozott, hogy állítólag a miskolci önkormányzat migtiltotta az óvodai dolgozóknak, hogy részt vegyenek a szerda esti tüntetésen. A miniszter szerint erről a helyi városvezetést kell megkérdezni, valamint hangsúlyozta, hogy a gyerekeknek nincs szüksége politikai akciókra. Az érdekképviseletek feladata, hogy képviselje az óvodai dolgozókat.

A Klik vezetői a semmiből csak semmit tudnak adni

– mondta el Lázár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) védelmében, mert szerinte meg kell nézni azt is, hogy a költségvetés megfelelő módon bocsátotta-e a Klik rendelkezésére a forrásokat. Az idei büdzsét is átnézik, hogy az iskolák fenntartásához kellő támogatást adhasson az állam. Úgy látja, a csúcsszervezet működése nem totális csőd, de megvizsgálják, hogy mi okozza a nehézségeket.

„Professzionális menedzsmentre és irányításra van szükség, ami inkább vállalatvezetési feladat” – ismertette, miért nem tartja járható útnak, hogy visszatérjenek ahhoz a modellhez, hogy az önkormányzat feleljen a fenntartásért és a munkaügyi kérdésekért is. Éppen emiatt nem teszik vitatémává a Klik létét.

A kormány nem írányítja Bencsik Andrást

A jobboldali sajtó valamint a közmédia az elmúlt napokban lejárató kampányt indított a szerdai pedagógus tüntetés szervezői ellen. Belekeverték Soros György magyar származású milliárdost, főállású kormánymumust is. Galló Istvánnét Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azzal a valótlan és bokára menő állítással támadta, hogy édesapja AVH-s lett volna, később visszavonta ezt az állítását.

„Nem gondolom, hogy van olyan politikus, aki hatással lenne Bencsik Andrásra”  – tolta el magától Lázár az ezt firtató újságírói kérdést.