Gizella
9 °C
14 °C

Orbán: A szabadságjogok fontosak, de az embereket meg kell védeni

2016.02.05. 08:13

A kormány 2010-ben egy anyagilag és szakmailag is megbukott közoktatási rendszert vett át, az elmúlt időszakban viszont fejlesztésre 450 milliárd, bérekre pedig 230 milliárd forintot költött a kormány az oktatásban - Orbán Viktor a közrádióban adott interjúban ezekkel a számokkal látta igazoltnak, hogy a pedagógusok munkáját a rendőröknél vagy éppen a közmunkásokénál is fontosabbnak tartja az állam.

Az elégedetlenségre reagálva pedig azt mondta, hogy az oktatásban is "nyílt kormányzásra van szükség, mindenki véleményét meghallgatjuk".

Kérdezték a terrorhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosításról is. Erre azt mondta, hogy a Fidesz azt szeretné, "ha a mindenkori kormány meg tudná védeni az embereket", és ez nem magyarországi, hanem európai ügy. Szerinte akkor élne az állam a különleges jogrenddel, amikor "elegendő információ áll rendelkezésre arról, hogy megnövekedett a terrorveszély, és hitelt érdemlő információ van arról, hogy terrortámadás készül Magyarország ellen".

Arra a kérdésre, hogy van-e most konkrét információ terrortámadásról, a kormányfő azt felelte, hogy "nem az a kérdés, h most van-e ilyen információnk, hanem az, hogy ez bármikor keletkezhet".  A kormányfő arról is beszélt, hogy miközben a Fidesz az embereket védené, a baloldal migránspárti, a migránsok között pedig "sok terrorista jön", így "további terrorfenyegetettségnek nézünk elébe". "Kétségkívül óvatosan kell eljárni, mert a szabadságjogok fontosak", "de az embereket meg kell védeni" - hangoztatta.