Cambridge-ben nem tudnak a Pázmány rektorának professzori kinevezéséről

2016.02.08. 15:08

Decemberben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közleménye nyomán több híroldal is beszámolt róla, hogy a cambridge-i Trinity College kutatóprofesszori címet adott az egyetem rektorának, Szuromi Szabolcsnak – de a kinevezés részleteiről semmilyen információ nem található Cambridge vagy a Trinity oldalain. A Mandiner érdeklődésére Cambridge-ből azt közölték: kutatni ugyan volt náluk Szuromi, de a kinevezéséről nem tudnak, és nincs hivatalos kapcsolata se az egyetemmel, se a Trinity College-dzsal. Az akkreditációs testület, ahova állítólag meghívták a rektort, úgy tűnik, nem létezik, írja a portál.

A PPKE által kiadott közlemény szerint Szuromi Szabolcs a kutatóprofesszori kinevezése alkalmával egy előadást is tartott a Trinity College-ban a Gonville and Caius College középkori kánonjogi iratállományáról. Ezen felül a Pázmány rektorát meghívták a „Cambdridge-i Egyetem független külső szakértőkből álló akkreditációs testületébe is”.

A Mandiner semmilyen nyomát nem találta a rektor Trinity-s kinevezésének: megkeresték a Trinity College, a Gonville and Caius College és a Cambridge-i Egyetem kommunikációs munkatársait, hogy megtudják, járt-e náluk tavaly év végén Szuromi, és valóban kinevezték-e, illetve tartott-e előadást a kutatási eredményeiről. Válaszul közölték, hogy a rektor többször is volt kutatóúton a Gonville and Caiusban, legutóbb 2015. november vége és december 4-e között volt. A kinevezésről és az előadásról azonban senki nem tudott.

A Cambridge-i Egyetem nemzetközi irodájának illetékes munkatársa szerint professzori kinevezést nem szoktak informálisan adni, az akkreditációs testülettel kapcsolatos kérdésre azt mondta: nincs ilyen Cambridge-ben.

A portál a Pázmányt is megkereste, a Rektori Hivatalnak szóló levelük elküldését követően rövidesen lekerült az eredeti hír a Pázmány oldaláról (a Google által tárolt változat viszont továbbra is elérhető).