Győrffy Balázs szerint nem hibázott, amikor nem írta be az 50 milliót a vagyonnyilatkozatba

2016.02.08. 19:14

A családi gazdálkodásból származó jövedelmét feltüntette a vagyonnyilatkozatában, a bevallás megfelel a valóságnak - közölte a fideszes Győrffy Balázs hétfőn az MTI-vel. A kormánypárti politikus arra reagált, hogy a sajtóban több helyen az jelent meg: 50 millió forintot hagyott ki a képviselői vagyonnyilatkozatából, feltüntetett jövedelmei pedig nem fedezik hitelei törlesztőrészleteit. 

Győrffy Balázs kifejtette, hogy őstermelőként jogosult a növekedési hitelprogram igénybevételére.

Az elmúlt napokban a sajtóban tévesen jövedelemként feltüntetett, megközelítőleg 50 millió forint a családi gazdaságunk bevétele, amit a gazdaság működtetésére (többek között műtrágya, vetőmag, növényvédő szer vásárlására és a hitelfelvétellel kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére) fordítottuk.

- írta a politikus, hozzátéve: a bevétel nem jövedelmet jelent.

Győrffy Balázs fideszes képviselő neve azzal járta be a sajtót, hogy nem szerepelt évi 50 milliós bevétel a vagyonnyilatkozatában. Ő maga hozakodott elő vele: ezzel magyarázta, hogyan tudja fizetni a bevallott havi jövedelmének közel kétszeresére tehető havi törlesztőrészletét.

Győrffy a vagyonnyilatkozatában 190,6 millió forintos tartozást vallott be, de nem igazán jött ki, hogy hogyan tudja azt törleszteni. Már csak azért sem, mert a 190 milliós tartozásra még rájön az év végi árverésen 89 millióért elnyert állami földekre felvett kölcsön, amelyet a politikus állítása szerint szintén hitelből fog finanszírozni. A földre 71 millió forintnyi államilag támogatott kedvezményes hitelt tud felvenni, vagyis Győrffy összadóssága elérheti a 261,6 millió forintot (részletek korábbi cikkünkben).

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában Győrffy Balázs azt mondta, családi gazdaságból van még bevétele, körülbelül évi 50 millió forint, azt kell majd „átcsoportosítania ide", hogy tudja majd fizetni a törlesztőrészletet. Ez a gazdaságból származó bevétel egyáltalán nem szerepel a politikus vagyonnyilatkozatában. Bár megígérte, a január 31-ig leadandó, legfrissebb vagyonnyilatkozatában már szerepelni fog, végül mégsem szerepelt. 

Most azt állítja, nem is kellett szerepeltetnie a vagyonnyilatkozatban a pénzt, mivel az bevétel, de nem jövedelem.

A Jobbik és a DK is vizsgálódna

A Jobbik a fideszes Győrffy Balázs vagyonnyilatkozatának vizsgálatát kéri a parlament mentelmi bizottságától. Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a keresetet párttársa, Magyar Zoltán nyújtotta be a testületnek. A jobbikos politikus azt kérdezte, milyen fedezetre kapott hitelt a képviselő és milyen jövedelmet kellett felmutatnia. Hozzátette: bárhogy nevezi családi gazdaságának 50 millió forintos bevételét, az akkor is 50 millió forint.

A Demokratikus Koalíció szerint Győrffy Balázs elárulta a gazdákat.

A DK vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a parlamentben, hogy kiderüljön: csak eltitkolt családi bevételek, vagy korrupcióból származó pénzek fedezik-e a hitel törlesztését.

- írják közleményükben. Szerintük a keveseknek kötelességük elszámolni a sokaktól származó vagyonukkal, különben átfogó vagyonosodási vizsgálattal kell majd szembenézniük.  • Hírek
  • Személyi kölcsön