Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Orbán pénzosztás közben rájött, hogy egy ketrecharcos

2016.02.09. 12:04
100 milliárdos nagyságrendű fejlesztést ígért Orbán Viktor Kecskemétnek kedden. A kormányfő a Modern Városok Program keretében járt Bács-Kiskun megye székhelyén, ahol feltűnően sokat dicsérte a polgármester asszony harciasságát. A pénzosztás közben rájött arra is, hogy mennyire ritkán ülhet pulpituson, hiszen "a ketrecharcosok műfajában" utazik.

Újabb állomásához érkezett a Modern Városok Program, Orbán Viktor ezúttal Kecskemétre látogatott milliárdos fejlesztéseket ígérni. A koreográfia most is hasonló volt, mint a legutóbbi rendezvényeken. A kormányfő tárgyalt a megyeszékhely polgármesterével, jól elkéstek a sajtótájékoztatóról, Orbán anekdotázott a városról, bejelentette a milliárdos beruházásokat, majd néhány gondosan kiválasztott sajtómunkatárs kérdezhetett.

Orbán eddig is tett utalásokat arra, hogy a megyeszékhelyeknek osztott adóforintokról azt gondolja, mintha a saját pénzét osztaná. Ezúttal is célzott erre, amikor a fejlesztések nagyságáról beszélt. A következő években 100 milliárdos nagyságrendben érkezhet fejlesztési forrás Kecskemétre, és szerinte a mamája azt mondaná erre a megállapodásra, hogy 

jól kiköltekeztél, édes fiam!

Orbán Viktor a következő fejlesztéseket ígérte Kecskemétnek. Volt olyan tétel, ahol a beruházás becsült összegét sem akarta elárulni, "akkora szám":

  1. 25 milliárd forintból gazdaságfejlesztési alapot hoznak létre - ennek munkaneve: Kecskemét Fejlődéséért Alap, ez az életképes ötleteket, beruházásokat támogatja majd.
  2. Építenek egy polgári célokat szolgáló leszállópályát a repülőtéren.
  3. Az ipari telepen áramhálózati fejlesztést végeznek.
  4. Teljes körgyűrű lesz a város körül - 18 milliárd forint.
  5. Az 52-es bekötő utat négysávossá teszik.
  6. Egyetemi, ipari kutatóközpontot hoznak létre. A konkrét összegről egyelőre nem állapodtak meg, egy kis bizottságot állítanak fel.
  7. Nagyszabású vasútfejlesztés lesz: a főpályaudvart rendbe teszik, mellé egy P+R parkolót építenek, és megteremtik a kecskeméti elővárosi vasútrendszert, hogy a környékről a városba járhassanak. "Ez akkora szám, hogy nem is merem elmondani."
  8. Új, 250 fős koncertterem, új tantermek és stúdiók építése - 3 milliárd forint.
  9. Új kollégium építése - 1,5 milliárd forint.
  10. A Városháza felújítása a 120 éves évfordulón, jövőre be is fejezik - 4 milliárd forint.

Orbán a sajtótájékoztatón feltűnően sokat dicsérte Kecskemét polgármesterét, Szemereyné Pataki Klaudiát. A kormányfő szerint a fideszes városvezető nagyon jól harcolt azért, hogy minél több pénzt kaphasson a kormánytól, "hogy eggyel több nulla szerepelhessen a tételek mögött". Orbán azt is mondta, hogy a polgármester ebben a harcban "nem szorul különórákra".

Orbán örült a pulpitusnak

A milliárdos ígéretek bejelentése közben pedig Orbán arról is csodálattal beszélt, hogy felülhetett a Városháza pulpitusára, és onnan tarthatták meg a sajtótájékoztatót. "Köszönöm, hogy ilyen magas helyen ülhetek" - mondta Orbán, aki szomorkodott amiatt, hogy a parlamentben ez nem adatik meg neki.

Én a ketrecharcosok műfajában utazom

- mondta Orbán, aki szerint a parlamentben szemmagasságban van mindenki, akinek válaszol, akivel vitatkozik. Az, hogy egy pulpitusról beszéljen, szerinte "csak a vidéki polgármestereknek adatik meg".