Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Lehet szélsőjobboldalinak nevezni a Jobbikot

2016.02.10. 17:16
Jogerősen az ATV-nek adott igazat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, miután a Jobbik sérelmezte, hogy szélsőjobboldalinak titulálták egy Híradóban - írta az Atv.hu.

A Jobbik azért fordult a Médiatanácshoz, mert az ATV az egyik 2014. novemberi Híradójában szélsőjobboldalinak nevezte a pártot. Itt egy elég bonyolult jogi procedúra kezdődött:

  • Az első fokon eljáró hatóság akkor azt mondta ki, hogy a kifejezés a tényszerűségen túlmutató megjegyzés, amely egyértelműen egy véleményt, értékítéletet fejez ki és bírság megfizetésére kötelezte a csatornát.
  • Az ATV fellebbezését a másodfokú hatóság elutasította, amiért az ATV bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál. 
  • A bíróság 2015. novemberi ítéletében hatályon kívül helyezte a másodfokú határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot.
  • A megismételt másodfokú hatósági eljárás a közigazgatási bíróság ítéletében foglalt iránymutatásra tekintettel az elsőfokú határozat megváltoztatásáról döntött, a Jobbik kérelmét pedig elutasította. 

A bíróság szerint ugyanis a szélsőjobboldali kifejezést napjainkban nemcsak a szélsőséges, soviniszta  irányzatokra szokták használni a napi politikában, hanem az enyhébb nézeteket valló jobboldali pártokra is. A bíróság szerint ha a saját alapító nyilatkozata által is elismerten radikális jobboldali pártot egy híradásban szélsőjobboldaliként azonosítva neveznek meg, nem jelent véleményformálást - írta az Atv.hu.

A mostani határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, a közléssel jogerőssé vált.