Új eljárást kértek a 66 korrupt rendőr és közteres ügyében

2016.02.10. 14:22

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését kérte több vádlott esetében az ügyészség a Szegedi Ítélőtáblán szerdán másodfokon megkezdődött perben, amelyben budapesti rendőröket, közterület-felügyelőket és vállalkozókat marasztaltak el korrupciós bűncselekmények miatt, tudósított az MTI.

A 66 vádlott harmada volt rendőr vagy közterület-felügyelő, a többiek a szabálytalanságok elsimításáért fizettek. A törvényszék ötven vádpontban látta bizonyítottnak valamelyik vádlott bűnösségét, a többi között telefonlehallgatások alapján. Első fokon 47 vádlottat ítéltek el, 19-et bizonyítottság hiányában felmentettek.

Az ügy első- és másodrendű vádlottja 2008-2009-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályán teljesített szolgálatot. Az elsőfokú ítélet szerint a két férfi szoros kapcsolatot alakított ki építési és szállítási vállalkozókkal, közlekedésrendészeti feladatokat ellátó rendőrökkel és a velük együtt járőröző közterület-felügyelőkkel. A két rendőr az összeköttetéseit haszonszerzési forrásnak tekintette, pénz ellenében elsimították a vállalkozások különféle szabálytalanságait.

A szabálysértések között volt engedély nélküli behajtás, a gépjárművek rossz műszaki állapota, lejárt forgalmi engedély, közlekedési szabálytalanság. Akadt olyan eset is, amikor hétvégi kamionstop idején egy tehergépkocsit kísértek el a fővárostól a magyar-román határig, hogy így előzzék meg a rendőri intézkedést. Az érintett gazdasági társaságok gépkocsivezetői között elterjedt a két rendőr elérhetősége. Úgy ismerték őket, mint akiket probléma esetén hívni lehet.

Az elsőrendű vádlott hét év, a másodrendű öt év börtönt kapott. A többi vádlottra letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott ki a törvényszék. Az ügyész számos vádlott és vádpont esetében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, mivel a bíróság szerinte indokolatlanul zárt ki a bizonyítékok közül több, a titkos információgyűjtés során szerzett adatot, miközben a telefonlehallgatások az eljárási szabályoknak megfelelően zajlottak. Emiatt több vádpontban is törvénysértő módon született felmentő ítélet.