A görög kormány szerint Magyarország nem segített a menekültválságban

2016.02.11. 08:24 Módosítva: 2016.02.11. 13:46

Görögország még egy sátrat sem kapott Magyarországtól, miközben Budapest folyamatosan bírálta a görögöket a menekültválság kezelése miatt, mondta a Népszabadságnak Nikosz Kszidakisz külügyminiszter-helyettes. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter élesen visszautasította a görög bírálatot.

A görög politikus szerint ők sohasem bírálták Magyarország menekültpolitikáját, nem értik milyen alapon teszi ezt a magyar kormány. Az európai ügyekért felelős görög külügyminiszter-helyettes szerint szimbolikus, hogy míg magyar részről öt rendőrtisztet delegálnak az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex égei-tengeri missziójába, Budapest száz kilométerre elég szögesdróttal és 31 fős katonai-rendőri kontingenssel segíti a görög határon dupla soros kerítést építő macedón kormányt.

A macedón és bolgár határ lezárása a menekültek előtt hátrányosan érinti a görögöket. A görög külügyminiszter-helyettes szerint ez barátságtalan, de érthető lépés, az viszont kevésbé, miért segítenek ebben nekik más EU-tagállamok. 

Szijjártó Péter külügyminiszter visszautasította a külgazdasági és külügyminiszter a görög külügyminiszter-helyettes Magyarországot bíráló szavait. Furcsa szituáció, hogy a görög külügyminiszter-helyettes próbál oktatni szolidaritásból, szabályokból, mondta a miniszter.

Magyarország azt elfogadja, hogy több ezer kilométeres tengeri határ védelme egy ország erőforrásaiból valószínűleg nem oldható meg. Ugyanakkor Magyarország hónapokkal ezelőtt javasolta, hogy jöjjön létre egy közös európai erő, amely meg tudja védeni Görögország déli határát. Nem bürokratákra, nem Frontex-hivatalnokokra van szükség, ők nem fogják megvédeni a határt, azt katonák, rendőrök, hajók, helikopterek, repülőgépek tudják védeni - mondta Szijjártó Péter.  Magyarország a közös határvédelemhez személyi hozzájárulást is vállalna - tette hozzá.