Áder János ismét cáfolta, hogy ENSZ-főtitkár szeretne lenni

2016.02.11. 14:35

Makacsul tartja magát az a pletyka, hogy Áder János köztársasági elnök megpályázza a 2016 év végével megüresedő ENSZ-főtitkári tisztséget, a magyar államfő viszont csütörtökön kijelentette: nem ő lesz Magyarország jelöltje a posztra - írja az MTI. A köztársasági elnök ugyanakkor már tavaly márciusban is cáfolta a hírt.

Az éppen egy soproni klímavédelmi rendezvényen előadó Áder hírlapi kacsának nevezte azt, hogy valaha is pályázni akart. Elmondta, valahányszor a klímaváltozásról beszél, előkerül ez a pletyka, de ő szeretné kitölteni államfői megbízatását, ami 2017. május 9-ig szól.

Mint mondta, minden olyan tisztséget, amit eddig a választóktól vagy a parlamenttől kapott, igyekezett hiánytalanul és maradéktalanul ellátni. A négy éve megkezdett köztársasági elnöki munkájával sem tenne másként, ezért értelmetlennek és feleslegesnek nevezte a főtitkárjelöltségéről szóló híreszteléseket.

Azért merült fel Áder jelöltsége, mert Ban Ki Mun főtitkár mandátuma idén év végén lejár. Az ENSZ szabályai szerint a főtitkári posztra a világ egyes régiói rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatákat, ezúttal - a szervezet történetében először - Kelet-Európa van soron. A magyar államfő pedig az elmúlt években többször vett részt klímaváltozásról szóló nemzetközi és belföldi fórumokon. Ebbe sokan látták bele azt a valószínűtlen helyzetet, hogy Áder a világszervezetben lépne előre, míg a helyét Orbán Viktor miniszterelnök venné át.

Bulgária szerdán jelentette be, hogy Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatóját javasolja Ban Ki Mun utódjául, a szlovén sajtó pedig kedden számolt be arról, hogy Szlovénia hivatalosan Danilo Türk volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári posztjára.