Ha tudnám rólad, Zsolt, hogy elvittél százmillió forintot

2016.02.11. 18:26
Eltérően ítélték meg, bár nem vetették el egy előválasztás lehetőségét ellenzéki pártok képviselői csütörtökön, a Republikon Intézet Előválasztás, választások, ellenzéki alternatívák 2016-ra című kerekasztal-beszélgetésén.

Nézzük csak, melyik párt hogyan áll hozzá az előválasztáshoz!

  • A Párbeszéd Magyarország támogatja.
  • Az MSZP szerint veszélyeket rejthet.
  • A DK szerint veszélyeket rejthet.
  • A Magyar Liberális Párt szerint veszélyeket rejthet.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a 2018-as választásra reményt adhat, hogy az ellenzék jól szerepelt az elmúlt két év időközi választásain, míg a Fidesz többnyire elvesztette ezeket. Ugyanakkor szerinte választási rendszer valamilyen összehangolásra kényszeríti az ellenzéket. "Az MSZP egyedül nem fog győzni, ugyanakkor a szocialisták nélkül nem lehet leváltani a Fideszt" - monda. Szerinte egy ellenzéki előválasztás a Fidesznek is hasznos lehet akkor, ha a jelöltek összevesznek, személyeskedésbe torkolló vitáik röhejbe fulladnak.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben csökken a Fidesz tábora és sok fideszes szavazó is leváltaná Orbán Viktort a liberális demokrácia védelmében, addig a "demokratikus ellenzék" továbbra is bizalmatlansági és hitelességi válságban van és stagnál. "Ha a Fidesz focizik, akkor a demokraták nem teniszezhetnek" - mondta.

A Liberálisokat képviselő Szent-Iványi István arról beszélt, hogy nem előre lefutott a 2018-as választás, noha az ellenzék kilátásai nem túl kedvezőek. Szerinte egy választási összefogás értelmét az adná, ha a résztvevők egyéni támogatottsága nemcsak összeadódna, hanem hatványozódni is tudna. Az előző választáson ez éppen ellenkezőleg történt - mondta, de megjegyezte azt is, hogy az összefogás nem írhatja felül a pártok saját identitását. 

12657846 10153850120014976 1566030845833834798 o
Fotó: Republikon Intézet / Facebook

Tordai Bence, a PM politikusa szerint az előválasztás kizárólag a Fidesznek lenne kedvezőtlen, mert az ellenzék azon végre megjeleníthetné saját pozitív vízióit. Példaként említette erre a mindenkinek alanyi jogon járó alapjövedelem javaslatát, amellyel szerinte a társadalom négyötöde egyetért. 

Tordai szerint az előválasztás gyakorlati előnye pedig az lenne, hogy korán felhozza a jelöltek körüli problémákat, így később tisztalappal indulhatnának a Fidesz ellen. "Ha tudnám rólad Zsolt, hogy elvittél valamikor százmillió forintot, akkor az inkább derüljön ki egy előválasztási kampányban" - mondta az MSZP politikusának. "Több szerénységet!" - válaszolt erre Molnár Zsolt, aki szerint az ehhez hasonló hozzáállás a Fidesznek kedvez.

A szervezők arról tájékoztattak, hogy az Együtt - a Korszakváltók Pártja nem akart részt venni a beszélgetésen, az LMP pedig frakcióülésére hivatkozva utasította vissza a meghívást.