Szökőnap
5 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Végtisztességet követelnek a Dunába lőtt zsidóknak

2016.02.11. 12:10 Módosítva: 2016.02.12. 14:47

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közleményt adott ki, amelyben végtisztességet követelnek a 2011 júniusában a Margit híd felújítási munkálati közben talált emberi maradványok ügyében.

Mint írják DNS-vizsgálatok bizonyították, hogy a feltárást végző búvárok a nyilasok által a '40-es években kivégzett zsidók holttesteit emelték ki a Dunából. A zsidó szervezetek hosszú ideje szorgalmazzák, hogy az elhunytakat zsidó szertartás szerint helyezzék nyugalomra, azonban a Nemzeti Örökség Intézetnél (ahol a csontokat tárolják), illetve a különböző hatóságoknál ezidáig azonban nem sikerült eredményt elérniük.

Az áldozatok többsége nő és gyermek volt, a maradványok az egykori gettó közelében kerültek elő, ahol a Dunába lőtték a zsidókat. A DNS- vizsgálatok megállapították, hogy az áldozatok anyai ágon rokonságban álltak egymással, a vizsgált minták legnagyobb részéről pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy zsidóktól származik. Ennek ellenére a Nemzeti Örökség Intézet - a közlemény szerint - a zsidó temetés helyett ökumenikus szertartást részesítene előnyben.

Korábbi hírek szerint a 2011-es kutatáskor a speciális búvárok hét csontvázat emeltek ki. Az EMIH közleménye szerint azonban feltehetően sokkal több holttest lehet a Dunában, aminek felszínre hozását azonban szintén nem sikerült elérniük.

Frissítés: A Nemzeti Örökség Intézete közleményben cáfolta, hogy ők tárolnák az emberi maradványokat. Mint írták, 2013 nyarán alakult NÖRI-től 2015 szeptemberében az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet, Dr. Susa Éva főigazgató asszony kért segítséget a földi maradványok méltó módon történő eltemettetéséhez. Mivel az emberi maradványok eltemetésével kapcsolatban nem alakult ki egységes álláspont, így a temetőkről szóló törvény előírásainak megfelelően a földi maradványok eltemettetése főpolgármesteri hatáskörbe tartozik.