Auguszta
-4 °C
2 °C

Újabb kerítést épít a kormány

2016.02.11. 13:29 Módosítva: 2016-02-11 13:30:49

Brüsszelből a "kényszerbetelepítési kvóták" veszélye, délről pedig az idén várhatóan nagyságrendekkel növekvő migrációs nyomás fenyeget - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Miskolcon.

A kormányfő szerint Angela Merkel német kancellár törökországi látogatása felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is egy nagy veszély, a "kényszerbetelepítési kvóták" létrehozása fenyegeti az európai embereket Brüsszel felől. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem német-török kétoldalú megállapodásról, hanem egy EU és Törökország közöttiről van szó.

Mint ismert, a Magyar Idők csütörtökön azt írta, hogy Orbán Lilafüreden azt mondta, hogy német és a török kormány már megkötött egy titkos paktumot, de ezt még nem merték nyilvánosságra hozni. Eszerint 400-500 ezer menekültet közvetlenül Törökországból az Európai Unióba szállítanak.

Emellett egy másik veszély is fenyeget - folytatta -, fel kell készülni ugyanis arra, hogy az idén nagyságrendekkel növekedni fog a déli migrációs nyomás Európában. Ezért a magyar kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását - feltehetően a magyar-román határon húznak fel újabb kerítést, amiről már korábban is volt szó.

Mint írtuk, hónapok óta nem fogtak ennyi menekültet a magyar határon, mint most. Október közepe óta először ismét 100 flöé emelkedett a déli határon elfogott menekültek száma. A rendőrség adatai szerint szerdán 104 menekültet tartóztattak fel a járőrök.