Orbán titkos török-német menekültpaktumról beszélt Lillafüreden

2016.02.11. 10:18 Módosítva: 2016.02.11. 14:08

A német és a török kormány már megkötött egy titkos paktumot, de ezt még nem merték nyilvánosságra hozni, mondta a Magyar Idők értesülése szerint Orbán Viktor a Lillafüreden szerdán megkezdődött kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésen.

A lap szerint Orbán azt mondta: a német és a török kormány alkuja most érkezett el a végrehajtás fázisába. Ennek értelmében 400-500 ezer menekültet közvetlenül Törökországból az Európai Unióba szállítanak. A menekülteket nem csak Németország fogadná be, hanem kötelező erővel szétosztanák őket a tagállamok között.

Orbán szerint a következő időszak egyik legfontosabb feladata ennek a paktumnak az elhárítása lesz. 

Híresztelések valóban vannak, azonban erről hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, de ha van ilyen terv, azt a magunk részéről a leghatározottabban visszautasítjuk, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az MTI-nek. Amikor az Európai Tanács napirendjén szerepelt a 3 milliárd euró támogatás biztosítása Törökországnak, akkor szárnyra keltek olyan hírek, amely szerint az Európai Unió vagy annak néhány vezető tagállama Törökország számára olyan vállalást tett, vagy tett volna, amelyek több százezer, már Törökországban tartózkodó Szíriából menekült ember Európába történő betelepítéséről szóltak, vagy szóltak volna.

Ha van ilyen törekvés, akkor azt mi a leghatározottabban visszautasítjuk, mondta Szijjártó. Magyarország arra kéri az Európai Unió vezetőit, a nagy és erős tagországok vezetőit, hogy az Európai Unió és annak tagországainak háta mögött ne kössenek olyan megállapodásokat, amelynek terheit adott esetben az Európai Uniónak és a tagországoknak kellene viselni.

A Magyar Hírlap azt írja: a görög Euro2day portál által kiszivárogtatott bizalmas dokumentum szerint tavaly novemberben az EU-török csúcstalálkozón azzal fenyegetőzött Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy ha nem kapnak elég pénzt Brüsszeltől, buszokkal küldik a menekülteket Európába.  

A brüsszeli  bevándorlásügyi biztos közben azzal sürgeti a tagállamok belügyminisztereit, köztük Pintér Sándort is, hogy tegyenek eleget a tavalyi uniós belügyminiszteri megállapodásnak. Eszerint    a következő két évben   160 ezer Európába érkező menedékkérőt fognak áthelyezni különböző tagállamokba Olaszországból és Görögországból. Ebben a programban  mostanáig mindössze 497 migránst helyeztek át más országba.

Ez erről szóló tavaly szeptemberi szavazáson Magyarország, Románia, Szlovákia és Csehország a menedékkérők elosztásának alapjául szolgáló kvóták, és ezáltal az egész művelet   ellen szavazott