11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

A miniszter megrótta Baán Lászlót, hogy odaadta a festményeket Habonyéknak

2016.02.12. 09:51 Módosítva: 2016.02.12. 11:36
Miniszteri engedély kellett volna ahhoz, hogy 2013-ban a Brand Lab Kft. kölcsönkaphassa a tíz festményt. Balog Zoltán hozzájárulását azonban nem kérte a Szépművészeti Múzeum vezetője, holott a minisztérium szerint törvényi kötelezettsége lett volna, értesült az Index. A miniszter vizsgálatot indított, és írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán László főigazgatót. A Szépművészeti szerint valóban "adminisztratív hiányosságok derültek ki".

Érdekes fejleményről értesült az Index a Brand Lab Kft. festménykölcsönzésének ügyében. A Habony Árpádhoz több áttétellel köthető cég úgy kapta meg a tíz festményt 2013 végén, hogy a kultúráért felelős Balog Zoltán miniszter nem adott rá engedélyt. 

Pedig a kölcsönzés előtt módosított múzeumi törvény előírta, hogy csak a kultúráért felelős miniszter engedélyével kölcsönözhetőek állami tulajdonban lévő műtárgyak. A Brand Lab kölcsönzéséről viszont Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója saját határkörében döntött. Ezt maga a múzeum közölte a héten.

Az emberi erőforrások minisztere ezért az ügyben vizsgálatot rendelt el, értesült az Index. A minisztérium kultúráért felelős államtitkársága azt írta, hogy 

Balog Zoltán írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán László főigazgatót.

Az államtitkárság azt írta: „a Szépművészeti Múzeum a kölcsönzési szerződés megkötése előtt nem kérte Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének hozzájárulását, pedig törvényi kötelezettsége lett volna”.

A figyelmeztetésnek egyelőre más munkajogi következménye nincsen, a múzeum vezetője a helyén maradt.

A Brand Lab műtárgykölcsönzéséről eddig a következő részletek derültek ki:

  • A Szépművészeti Múzeum tíz festménye 2013 végén abba a Szerb utcai lakásba került, amelyben korábbi információk szerint Habony Árpád is lakott.
  • A múzeum a festményeket 2013. december 10-től három hónapra adta kölcsön, képenként havi 15 ezer forint + áfáért.
  • Ezt a múzeum azért tehette meg, mert pár héttel előtte módosították a muzeális intézményekről szóló törvényt. Emiatt juthatott műtárgyhoz gazdasági társaság.
  • A tényleges bérleti időtartam alatt több mint félmillió forint bevételt jelentett a kölcsönzés a múzeum számára.
  • A műtárgykölcsönzésről tehát a főigazgató döntött a miniszter hozzájárulása nélkül – ezek szerint törvényellenesen.

FRISSÍTÉS!!!

A Szépművészeti Múzeum a miniszteri figyelmeztetéssel kapcsolatban azt írta az Indexnek:

"A múzeum belső eljárásrendjében a kölcsönzés kapcsán adminisztratív hiányosságok derültek ki, a minisztériumi vizsgálat követően ezek kiküszöbölésre kerültek, azóta hasonló probléma nem fordult elő.  Ezen adminisztrációs hiányosságon túlmenően mind a szerződés tartalma, mind az ehhez kapcsolódó intézményi eljárásrend megfelelt az akkor hatályos jogszabályoknak.

A figyelmeztetés 2014 december érkezett.

A figyelmeztetés az adott problémára figyelemfelhívást, valamint a jövőben követendő gyakorlatra vonatkozó elvárást jelent."  • Hírek
  • Bankszámla