Nem állapodott meg a kormány és a tanárok sztrájkbizottsága

2016.02.12. 18:40

Konzultáció zajlott, megállapodás nem született a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szaktárca tárgyalásán - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a több mint háromórás egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten. 

Galló Istvánné PSZ-elnök azt mondta: egyetértettek abban, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontról tárgyalni kell, de az irányokban nézetkülönbség van, ezekről vitát folytattak.

A tárgyaláson szintén részt vevő Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke megerősítette: konkrét megállapodás nem született, arra kaptak ígéretet, hogy a jövő héten írásos anyagot bocsátanak a rendelkezésükre.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke azt mondta, alapvetően foglalkoztatási kérdésekben várnak gyors előrelépést.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár úgy fogalmazott: van értelme a további vitának és van értelme a további egyeztetésnek, írta az MTI. A megbeszélésen Rétvári ismertette azokat a határidőket, témákat, amelyeket a kormány vállalni tud. A sztrájkbizottságnak átadtak minden iratot, ami a kerekasztal első ülésén született, így a napirendet, a vállalásokat és a határidőket is.

Az eset előzménye, hogy a kormány meghívta a PSZ-t, akik viszont nem akartak tárgyalni a kormánnyal. A csütörtöki Kormányinfón Lázár János többször is üzent Gallónénak, például azt, hogy "ne balhézzon", és arról is beszélt, hogy tiszteletben tartják, ha a tanárok tüntetni, sztrájkolni akarnak, csak azt nem tudják, hogy fognak akkor megoldódni a problémák. 

Úgy tűnik, hogy a PSZ-t meghatották Lázár szavai, vagy a tanárokat mozgató külső erők, és megkezdődtek az egyeztetések.