Publicus: Az emberek háromnegyede egyetért a tanárok tüntetésével

2016.02.13. 11:12

Az állami oktatás megítélését, illetve a tanárok tüntetései miatt felmerült ügyeket vizsgálta a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából. A február 9 és 11 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a tanárok által kezdeményezett tüntetéssorozatról tíz megkérdezettből kilenc hallott, és háromnegyedük összességében egyetért a követelésekkel.

Minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben, még a Fidesz szavazók kétharmada (65 százalék) is egyetért - írta az intézet.

A követelések közül a válaszadók a diákok túlzott terhelését, az alacsony tanári fizetéseket, a tanárok túlzott terhelését, valamint a tankönyvválasztás szabadságának megszüntetését tartják a legnagyobb problémának. A megkérdezettek kétharmada szerint, ha a tanároknak sikerülne elérnie a céljaikat, összességében jobb lenne a hazai oktatás színvonala. 

Az oktatási rendszer állapotával a megkérdezettek több mint fele elégedetlen, és háromnegyedük szerint az elmúlt években ez romlott. A válaszadók szerint a jelenlegi állapotokért egyértelműen a kormány a felelős.