Soha ennyi migránsügy nem volt Szegeden, mint a múlt héten

2016.02.15. 14:28
Újra felpörgött a migránsok kiutasítása Magyarországról. Mióta büntetik az átmászást a határkerítésen, egyetlen héten sem hozott még annyi ítéletet a Szegedi Járásbíróság, mint múlt hétfőtől vasárnapig.

A Szegedi Járásbíróságon az elmúlt héten, február 8. és 14. között összesen 155 migráns ügyében tartottak gyorsított bírósági tárgyalást, írja közleményében a bíróság. Mindenkit bűnösnek mondtak ki a határzár tiltott átlépésében, amiért átmásztak a déli határon lévő kerítésen. A büntetés 133 esetben 1, 20 esetben 2 évi kiutasítás volt Magyarország területéről. Az utolsó 2 vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést is kiszabtak a kiutasítás mellé.

Szeptember 15-én a Bács-Kiskun és Csongrád megyékre kihirdetett válsághelyzettel együtt érkezett a szerb-magyar határszakasz műszaki zárja. Ekkortól számít bűncselekménynek a kerítésmászás. A menekültügyi törvénycsomag szerint a határzár illegális átlépése az országból való kiutasítással és akár szabadságvesztéssel is büntethető.

A határon dolgozó rendőrökre hamar rászakadtak az új ügyek, onnan pedig a gyorsított rendben ítélkező Szegedi Járásbíróságra. Alig tíz nappal a kezdet után, szeptember 26-án már bőven 200 felett, 241 büntetőeljárásnál jártunk. Az 500 ügy már október elejére meglett. 

Eddig viszont egyetlen héten sem került annyi új ügy a bíróság elé, mint múlt héten. Az eddigi legsűrűbb a határzár utáni második hét volt 131 ítélettel. Az utóbbi időben már érzékelhető volt, hogy megint egyre több esetben kellett a Szegedi Járásbíróságnak döntenie, két hete lett meg az 1000. kerítésmászós ügyben hozott ítélet.

Múlt héten az Index munkatársa a Szerbiával közös határszakaszon járt. Kollégánknak a helyiek is megerősítették, hogy újra intenzívebben érkeznek a migránsok. Azonban nem több száz fős társaságokra kell gondolni, a nyári tömeges hullámokhoz képest képest pedig elenyészően kevesen érkeznek. A helyiek szerint az embercsempészek próbálgatják csak a határvédelmére kirendelt rendőrök és katonák éberségét, de a román határon már minden készen áll az újabb kerítés felhúzására.