Jolán
2 °C
4 °C

Saját kerekasztalt alakítanak a pedagógusok, és oda várják a kormányt

HUS 0267
2016.02.15. 07:51 Módosítva: 2016-02-15 11:25:27

Kedden Civil Közoktatási Platformot hoznak létre a tilta­kozó iskolákat képviselő Tanítanék Mozgalom alapítói, írja a Népszabadság.

Itt az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd, mondta a szombati tüntetés után a lapnak Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Hamarosan megalakítják az Alternatív Köznevelési Kerekasztalt, ahol ők diktálják a feltételeket, és ők határozzák meg a legsürgősebb intézkedéseket. Ide várják a kormány képviselőit is.

Ez a tüntetők válasza a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által életre hívott Köznevelési Kerekasztalra, amelynek résztvevőit a kormány határozta meg. Bár az ülésen részt vevők pozitívan nyilatkoztak a megbeszélésről, később azt mondták: nem fogadják el legitimnek. 

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a Népszabadságnak azt mondta: most a szakmának pontról pontra meg kell fogalmaznia az elvárásait, és ezeket a kormány elé tárni.   

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint teljesen új közoktatási törvényt kell alkotni. A szakszervezeti vezető szerint eredményt elérni csak tárgyalással lehet. A kormány vagy önszántából kész erre, vagy a szombati tüntetés erejével rá kell kényszeríteni.  

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn reggel azt mondta: a közoktatás rendszere korántsem tökéletes, ezért meg kell hallani a javító szándékú javaslatokat. A frakcióvezető szerint a kormány által összehívott Köznevelési Kerekasztalnál megfogalmazott tapasztalatokat, az ott kötött kompromisszumokat be kell építeni a szabályozásba.

A béremelésre vonatkozó követelésekről azt mondta, a pedagógusok esetében a rendszerváltás óta legnagyobb béremelést hajtották végre, most másoknak is kell adni (a pedagógusok maguknak nem követelnek béremelést, csak az oktatást segítő alkalmazottaknak - a szerk.). A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) kapcsolatban azt mondta: az önkormányzati fenntartás 2010-ben csődbe ment, az állam által átvett 1300 milliárd forintos adósság nagy része ugyanis az oktatási feladatok ellátása miatt halmozódott fel. Kósa szerin fenntartóra szükség van, mindegy hogyan nevezik.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?