Saját kerekasztalt alakítanak a pedagógusok, és oda várják a kormányt

HUS 0267
2016.02.15. 07:51 Módosítva: 2016.02.15. 11:25

Kedden Civil Közoktatási Platformot hoznak létre a tilta­kozó iskolákat képviselő Tanítanék Mozgalom alapítói, írja a Népszabadság.

Itt az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd, mondta a szombati tüntetés után a lapnak Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Hamarosan megalakítják az Alternatív Köznevelési Kerekasztalt, ahol ők diktálják a feltételeket, és ők határozzák meg a legsürgősebb intézkedéseket. Ide várják a kormány képviselőit is.

Ez a tüntetők válasza a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által életre hívott Köznevelési Kerekasztalra, amelynek résztvevőit a kormány határozta meg. Bár az ülésen részt vevők pozitívan nyilatkoztak a megbeszélésről, később azt mondták: nem fogadják el legitimnek. 

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a Népszabadságnak azt mondta: most a szakmának pontról pontra meg kell fogalmaznia az elvárásait, és ezeket a kormány elé tárni.   

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint teljesen új közoktatási törvényt kell alkotni. A szakszervezeti vezető szerint eredményt elérni csak tárgyalással lehet. A kormány vagy önszántából kész erre, vagy a szombati tüntetés erejével rá kell kényszeríteni.  

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn reggel azt mondta: a közoktatás rendszere korántsem tökéletes, ezért meg kell hallani a javító szándékú javaslatokat. A frakcióvezető szerint a kormány által összehívott Köznevelési Kerekasztalnál megfogalmazott tapasztalatokat, az ott kötött kompromisszumokat be kell építeni a szabályozásba.

A béremelésre vonatkozó követelésekről azt mondta, a pedagógusok esetében a rendszerváltás óta legnagyobb béremelést hajtották végre, most másoknak is kell adni (a pedagógusok maguknak nem követelnek béremelést, csak az oktatást segítő alkalmazottaknak - a szerk.). A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) kapcsolatban azt mondta: az önkormányzati fenntartás 2010-ben csődbe ment, az állam által átvett 1300 milliárd forintos adósság nagy része ugyanis az oktatási feladatok ellátása miatt halmozódott fel. Kósa szerin fenntartóra szükség van, mindegy hogyan nevezik.     • Tippek
  • Babaváró hitel