120 kiló robbanóanyagot tartott otthon

2016.02.16. 19:58

Modern, vállról indítható páncéltörő rakétavető, teljesen működőképes állapotban, 2 és fél kiló TNT és a hozzávaló gyújtószerkezet, aknavető gránátok, tüzérségi lövedékek, rengeteg lőszer: ezeket T. János, 27 éves, radikális nézeteket valló, vegyész végzettségű férfi garázsában találták – írja a kemma.hu. A Kékfény információi szerint a terrorelhárítók egy szélsőséges nézeteiről ismert szervezet megfigyelése közben találtak rá a tatabányai garázsra, amelyben egy városrész elpusztításához elegendő robbanószerkezeteket és fegyvereket találtak.  Még a tűzszerészeket is megdöbbentette, hogy a férfi mekkora arzenált halmozott fel a tatabányai garázsban – írja a Kemma. A TEK csapott le.

278339 robbano
Fotó: Police.hu

Az egyik 3-400 kilós kilőtt lövedékből hiába távolították el a gyújtószerkezet, a robbanóanyag még megvolt benne, így önmagában letarolta volna az egész környéket, ha felrobban. A garázsban 120 kiló, világháborús bombákból kiszedett robbanóanyagot és 8 kiló puskaport találtak. A lap szerint a robbanásra pedig minden esély megvolt: néhány robbanótest ugyanis olyan rossz állapotban volt, hogy a tűzszerészek nem is merték elszállítani, a helyszínen megsemmisítették.

Ha a gyűjtemény felrobbant volna, százak halhattak volna bele: a garázs környékén található a városi ügyészség épülete és a helyi színház is. Az elsődleges szakvélemény szerint mind a két épület bőven a robbanás hatósugarában lett volna.

A férfi azt nyilatkozta, privát múzeumot szeretett volna, a fegyvereket, lőszereket a földből ásta ki, de találtak nála a 7,62 milliméteres, Kalasnyikovba valót lőszert is, amit biztosan nem onnan szerzett, hogy nem múzeumi darab a tankelhárító fegyver és a TNT sem: utóbbiról azt mondta, hogy egy híd lábánál találta, de ezek már újrahasznosított, préselt darabok. 

T. Jánost egyszer már elkapták haditechnikai eszközökkel való visszaélés miatt, de csak felfüggesztett börtönre ítélték.