A Klik rászállt a Miskolcon tüntető Teleki Blanka Gimnáziumra

2016.02.16. 17:35 Módosítva: 2016.02.16. 19:01

Levélben szólította fel a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját a Klebelsberg-központ tankerületi vezetője, hogy számoljon be: milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai, és hogyan tájékoztatták a szülőket a lázadó miskolci gimnáziumot támogató nyílt levelükről. 

Pukli István igazgató kedden délután a Civil Közoktatási Platform alakuló ülésén újságíróknak olvasta fel a tankerületi vezetőtől ma kapott levelet. A levél szerint a Klik „közérdekű bejelentést” kapott arról, hogy a Telekiben a szülőket is tájékoztatták a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt leveléhez való csatlakozásról, a február 3-i miskolci tüntetés miatt pedig órák maradtak el a zuglói gimnáziumban.

A Teleki Blanka Gimnázium is csatlakozott  az országos pedagógus-tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium kezdeményezéséhez. Január végén közösen írtak egy nyílt levelet a miskolciakkal. Erről a szülőket is tájékoztatták a félévi szülői értekezleten.

Szolidaritásuk jeléül február 3-án a gimnázium  igazgatója és sok pedagógusa is elment Miskolcra a Herman Ottó Gimnázium melletti tüntetésre. Pukli István Igazgató azt mondta: emiatt  valóban maradtak el 7-8. órák, de ezekről is tájékoztatták a szülőket, és természetesen pótolni fogják az elmaradt órákat. 

A tankerületi vezető azonban vizsgálatot indított. Ehhez az iskola igazgatójától óriási mennyiségű dokumentum összegyűjtését kérte néhány órás határidővel.

A tankerület vezetője bekérte

  • az órák elmaradásáról és pótlásáról szóló intézményvezetői dokumentumokat,
  • az osztályok február 3-i órarendjét,
  • az osztálynaplók február 3-i bejegyzéseit, 
  • valamennyi osztály e-naplójának február 3-i bejegyzését kinyomtatva,
  • a félévi nevelőtestületi értekezletről szóló jegyzőkönyvet,
  • az egyes osztályok félévi szülői értekezleteiről szóló jegyzőkönyveket vagy emlékeztetőket.

Az igazgató a levelet ma délelőtt 11 órakor vette kézhez, és a dokumentumok beküldésére a mai napot adták meg határidőnek.  

Pukli István azt mondta, ennyi dokumentumot néhány óra alatt lehetetlen összegyűjteni, szülői értekezletekről pedig nem szoktak jegyzőkönyveket írni.

Az igazgató felolvasta a tankerületi vezetőnek írt válaszlevelét is. Ebben annak tisztázását kéri, hogy pedagógiai, szakmai, törvényességi vagy hatósági ellenőrzést folytatnak-e ellene. Hivatkozik a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló törvényre, amely szerint a közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása a közösség, a társadalom érdekeit szolgálja. Ebből a szempontól az igazgató szerint nem világos, hogy közérdekű bejelentésről van-e szó. Ha viszont ez közérdekű bejelentés, akkor arra 30 napon belül válaszol. Az igazgató azt is írja, hogy gyülekezési és a véleménynyilvánítási jogával élt, amikor Miskolcra ment tüntetni. Ha emiatt joghátrány éri, ő is megteszi a szükséges jogi lépéseket.