Vádat emeltek három vasutas ellen a tavalyi vonatszerencsétlenség miatt

2016.02.16. 13:35

Vasúti tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az ügyészség három vasutas ellen. A Nógrád megyei baleset 2015. augusztus 16-án történt: az Acsa és Galgaguta közötti nyílt vasúti pályán két, egymással szembe haladó személyvonat ütközött össze.

Az ügyészségi közlemény szerint a baleset napján az egyvágányú vasúti vonalon a forgalmista az Aszódról Balassagyarmatra induló vonat késése miatt a szembe közlekedő szerelvények keresztezését Nógrádkövesd helyett Acsa-Erdőkürt állomásra helyezte át. „Az erről kiállított írásbeli rendelkezést a galgamácsai szolgálattevő az állomására Aszód felől érkező vonat mozdonyvezetőjének és vezető jegyvizsgálójának a vasútállomáson átadta, ők azonban azt nem olvasták el, a szolgálattevő pedig a szakadó esőben nem közölte velük szóban is a rendelkezés szövegét, így annak visszaismétlését sem tudta megkövetelni tőlük" − áll a közleményben

A mozdony vezetője ezért Acsa-Erdőkürt állomásra érkezve nem várta meg a Balassagyarmatról érkező vonatot, hanem onnan 8:33 órakor továbbindult Nógrádkövesd felé, annak ellenére, hogy erre menetengedélye nem volt. Röviddel ezután a nyílt vasúti pályán már kb. 55 km/h sebességgel haladt, amikor észlelte, hogy vele szemből a vágányon hasonló sebességgel érkezik az Aszód felé tartó vonat.

Amikor a mozdonyvezetők megpillantották egymást, azonnal fékeztek, de a baleset ekkor már nem volt elkerülhető, a vasúti járművek sebessége az ütközéskor is kb. 28-28 km/h volt. A balesetben öten súlyos csonttöréses sérüléseket szenvedtek, huszonegyen könnyebben sérültek meg, a szerelvényekben pedig 143 millió forint kár keletkezett. A Balassagyarmati Járásbíróságra benyújtott vádiratban a járási ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására, és a 365.000,- Ft bűnügyi költség megfizetésére tett indítványt.