Orbán nem foglalkozik Farkas Flórián elmozdításával

D KOS20141009002
2016.02.17. 15:41
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felbontja a Híd a munka világába nevű, 5 milliárdos uniós program szerződését az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), mert a szervezet nem tudott elszámolni az elmúlt két év során felvett TÁMOP-pénzekkel.
  • A szerződést még ORÖ-elnökként Farkas Flórián hozta tető alá az időközben leváltott Czomba Sándor munkaügyi államtitkárral.
  • A késve leadott ORÖ-s végelszámolásból kiderült, hogy a Farkas Flórián által alapított foglalkoztatási szövetkezet a romák foglalkoztatásban semmilyen eredményt sem tudott felmutatni, ellenben 1,2 milliárdot költött ingatlanokra és azok berendezésre.
  • A Híd a munkában projektet 2015 májusa óta vizsgálja a NAV, és a szabálytalan költekezés miatt folyamatban van a rendőrségi nyomozás is.
  • Orbán Viktor kormányfő 2014. december 3-án miniszterelnöki biztossá nevezte ki Farkas Flóriánt.
  • Az 1 milliós havi fizetéssel és ötfős titkársággal kistafírozott Farkas Flórián miniszterelnöki biztosi feladata többek között a „roma társadalmi integráció fejlesztését szolgáló hazai és európai uniós támogatási programok" figyelemmel kísérése.

Az Index megkereste Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy a Híd a munka világába program körüli botrányok és az ORÖ számára milliárdos támogatás-visszafizetési kényszert okozó kudarc miatt tervezi-e a kormányfő Farkas Flórián miniszterelnöki megbízotti kinevezésének felülvizsgálatát, miután a megbízás szoros összefüggésben volt/van a programmal.

Havasi Bertalan válaszában meglepő módon azt írta, hogy „a témával kapcsolatos mindenfajta döntés, intézkedés és kommunikáció az Emberi Erőforrások Minisztériumának feladata”, ezért forduljunk a tárca sajtóosztályához.

Bár az Emminek nyilvánvalóan semmi köze sincs a miniszterelnöki megbízottak kinevezéséhez vagy elmozdításához, elküldtük a kérdést Balog Zoltán tárcájának is, választ azonban egyelőre nem kaptunk.