Lázár üzent a tanároknak: Ne zsarolják a kormányt a gyerekekkel!

2016.02.18. 14:09
Orbán Viktor moszkvai tárgyalásáról, az Európai Tanács üléséről, illetve az oktatási helyzetről, a tanárok tiltakozásáról is beszélt Lázár János a negyvenedik kormányinfón. Elmondta a véleményét arról is, hogy Habony Árpád ingyen kapta meg a Szépművészeti Múzeumot.
  • Lázár János azt üzente a tanároknak, hogy tárgyaljanak, és ne zsarolják a kormányt a gyerekekkel.
  • A miniszter elismerte, hogy a Klik nem hibátlan, de ezt nem oldaná meg a vezető távozása, mert nem személyi problémáról van szó.
  • A Klik 17 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát görget maga előtt.
  • Lázár Jánost nyugtalanítja a Szépművészeti Múzeum ügye – az, hogy Habony Árpád ingyen megkapta a múzeumot az esküvőjére.
  • Hamarosan megindul a paksi beruházás tendereztetése, és már az idén megindulhat a paksi hitel lehívása.
  • Orbán Viktor moszkvai látogatását a 2024-es olimpiai pályázat is szóba került, „természetes, hogy a miniszterelnök támogatókat gyűjt”. 
  •  A helikopterek állagmegőrzésére nem kizárt egy megállapodás az oroszokkal.
  • A V4-es országokat nem szabad szembeállítani a Merkel-féle politikával.

Ne zsarolják gyerekkel a kormányt!

Lázár János az oktatási helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány elkötelezett a tárgyalások mellett, az alternatív szerveződések résztvevőit arra kérte Lázár, vegyenek részt a Köznevelési Kerekasztal ülésén.  „Ne utasítsák vissza, a kormány tárgyalni akar a szakszervezetekkel!” – kérte Lázár a pedagógusoktól.

Lázár idézte Galló Istváné egy korábbi nyilatkozatát, amely szerint a sztrájkot elutasította a gyerekek érdekei miatt.

Az érzelmeket megértem, a fölháborodást is, hiszen két kisgyermekem van. Látom, a pedagógusok milyen problémákkal küzdenek.

Lázár ugyanakkor óvná a szakszervezeteket attól, hogy bevigyék a politikát az iskolába, és gyerekeket használnak fel béremelés kiharcolására. (Lázár nem mondta ki, de feltehetően arra célzott, hogy egy lehetséges sztrájk alatt a gyerekeket nem tanítaná senki.)

Gyerekkel zsarolni a kormányt munkahelyi viták érdekében nem igazságos, a gyereknek fognak kárt okozni!

– üzente Lázár a tanároknak. A miniszter szerint a kormány nem fog engedni a zsarolásnak. „Gyereket felhasználni politikai célra nem tisztességes dolog.”

Lázár azt mondta, hogy a munkaszervezéssel és a tartalommal való viták előtt nyitva áll a kapu, a "Klik sem hibátlan". (A szervezet 17 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát görget maga előtt - árulta el később egy újságírói kérdésre Lázár.) Később egy Klik vezetőjének távozását firtató kérdésre azt mondta Lázár, hogy nem személyi problémáról van szó, hanem arról, hogy az állami átvétellel párhuzamosan nem sikerült megszervezni megfelelően az intézmények működtetését.

Viszont a tankönyvek továbbra is ingyenesek lesznek, „nem engedünk a tankönyvlobbi nyomásának, a tankönyvlobbi se használja fel a gyerekeket”. Nincs lehetőség 18 százalékos béremelésre sem, ismételte meg Lázár a miniszterelnök hétfői üzenetét.

Nincs politikai koncepció a Telekinél

Lázár egy kérdésre reagált arra is, hogy a Klik zuglói tankerületi vezetője adatokat kért be a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójától fél nap alatt. Lázár azt mondta: „Nem látok politikai koncepciót.” Szerinte ha léteznek a dokumentumok, nem érti, miért kellene több idő benyújtani azokat. A miniszter azt javasolta, hogy az igazgató beszéljen a főnökével, és rendezzék egymás között a dolgot.

Lázár Jánost nyugtalanítja a Szépművészeti ügye

Lázár János több kérdést is kapott a Szépművészeti Múzeum, illetve Habony Árpád ügyéről, miszerint Habony ingyen kapta meg a múzeumot az esküvőjére. „Az általam ismert Habony Árpád magánéleti viszonyait nem követem„ – kezdte a válaszát Lázár, de az üggyel kapcsolatban azt mondta: „nyugtalanít, ha ez jó kifejezés”.

A miniszter szerint a Szépművészeti Múzeum az ország stratégiai intézménye, Baán László munkáját nagyra értékeli, de szerinte a főigazgató „nagyon súlyosan téved”, ha azt gondolja, hogy a múzeum boldogulása bármilyen fejesnek a hozzáállásán múlik. „Azok az intézményvezetők akik úgy gondolják, hogy kapcsolati tőkével és bennfentességgel lehet fejleszteni, tévednek.” Szerinte nincs szükség személyes lobbizási akciókra:

Baán László téved, ha azt gondolja, hogy protekcióra lenne szüksége.

A kérdésre, hogy Baánnak távoznia kell-e, Lázár nem válaszolt egyenesen. Egy másik kérdésre azt mondta, az ügy nem veti fel a korrupció gyanúját, a kormány nem indít semmilyen vizsgálatot. 

Stabil együttműködés Putyinnal

Lázár János első témaként Orbán Viktor moszkvai látogatásáról beszélt. A miniszter azt mondta, az elmúlt időszakban minden évben találkozott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, ebbe a sorozatba illeszthető bele a mostani egyeztetés. Magyarország számára kiemelten fontos az orosz kapcsolat, „a stabil együttműködés a cél”. 

Lázár fontosnak tartotta, hogy Vlagyimir Putyin elnök megerősítette, hogy kész Oroszország kész megépíteni a paksi blokkokat. Hamarosan megindul a beruházás tendereztetése, és a magyar kormány Brüsszellel is mielőbb meg akar egyezni. Már az idén megindulhat a paksi hitel lehívása a tervek szerint. A hosszú távú gázszerződéssel kapcsolatban a miniszter azt mondta, 2019 végéig Magyarország földgázellátása teljes mértékben biztosított.

Moszkva: olimpia és katonai együttműködés is szóba került 

Moszkvában a 2024-es olimpiai pályázat is szóba kerül. Lázár sejtelemesen annyit mondott, hogy teljesen természetes, hogy „a miniszterelnök megpróbál támogatókat szerezni a budapesti olimpiához, így tett Moszkvában is”.

Lázárt kérdezték a honvédségi helikopterbeszerzésről, illetve arról, hogy szó volt-e erről a szerdai moszkvai tárgyalásokon. Lázár János elmondta, a szankciók hatályban vannak Oroszországgal szemben, de Magyarország szerint azokat nem lehet automatikusan meghosszabbítani, meg kell vizsgálni, adva vannak-e a fenntartásuk feltételei. A miniszter közölte, a szankciók kizárják a katonai együttműködést, de nem tart kizártnak egy állagmegőrzéssel kapcsolatos megállapodást. Ez nem jelenti új eszközök beszerzését – jegyezte meg.

Lázár elárulta, hogy európai kérdésekről is beszélt Orbán Viktor Putyinnal, és az orosz elnök "élénken érdeklődött" a menekültügyi kérdésekről. 

Nem Merkellel szemben

Lázár az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli üléséről azt mondta, hogy az európai kormányfők most tárgyal a Brexitről, illetve a menekültkérdésről. „Nem akarunk új törésvonalat Európában, egységet akarunk, a V4-et nem szabad szembeállítani a Merkel-féle politikával” – jelentette ki Lázár.

A visegrádi országok (Magyar-, Lengyel-, Csehország, illetve Szlovákia) vezetői hétfőn találkoztak, és megállapodtak, hogy elutasítják a menekültek betelepítését és szétosztását. A V4-ek szerint az európai határvédelmet meg kell erősíteni Görögországnál, és nem vagy Görögország, vagy Macedónia-Bulgária védelmi vonal kell, hanem mindkettő. „Fel kell készülni egy második vonalra, mert erre lehet, hogy szükség lesz.” A V4-ek abban is egyetértenek, hogy a balkáni országoknak segítséget kell nyújtani, nem lehet őket magukra hagyni, mert akkor káosz lesz.

A magyar határon húzódó kerítést megerősítik, és a kormány kész felhúzni kerítést a magyarromán is  erősítette meg Lázár.