Megtarthatja pozícióit a gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő

2016.02.18. 10:58
A névtáblája jelezte az előzetesben ülő Gál Roland hűlt helyét a dunaújvárosi közgyűlés csütörtöki ülésén. A polgármester visszautasította, hogy a Fidesznek politikai felelőssége lenne a gyilkossággal gyanúsított képviselő ügyében. A közgyűlés feloszlatását kezdeményezte a jobbikos, de hiába, viszont a képviselők be fogják mutatni az erkölcsi bizonyítványukat.

Szavazott a dunaújvárosi közgyűlés saját maga feloszlatásáról, Pintér Tamás jobbikos képviselő javaslatára. Végül ő volt az egyetlen, aki ezt megszavazta a testületből, egyébként pedig az összes fideszes nemmel szavazott, nemmel szavazott továbbá a DK képviselője és egyáltalán nem szavazott a két szocialista és az egy PM-es képviselő. 

Gál Roland

Pintér azután tett javaslatot a feloszlatásra, hogy a múlt héten kiderült: emberölés alapos gyanújával a rendőrség őrizetbe vette Gál Roland fideszes önkormányzati képviselőt. A gyanú szerint Gál és társai agyonvertek, majd a fideszes képviselő rokona házának kertjében elástak egy vállalkozót. A bűncselekmény több mint két évvel ezelőtt történt, de csak most sikerült a rendőrségnek felgöngyölítenie.  

A közgyűlésen volt még két szavazás. Az egyik arról szólt, hogy Gál Rolandot hívják-e vissza a pozícióiból. Ezt is 9:5 arányban leszavazta a közgyűlés. Gál egy bizottság tagja, valamint közbiztonsági tanácsnok. Így tehát Dunaújvárosnak most egy olyan közbiztonsági tanácsnoka van, akit gyilkossággal gyanúsítanak. Viszont így továbbra is közszereplő.

Ezen kívül arról is szavaztak a közgyűlésben, hogy minden képviselő szerezze be és nyújtsa be saját erkölcsi bizonyítványát. Ezt mindenki megszavazta. Ez azért került napirendre, mert Gálról kiderült, hogy már a múltjával sem volt minden rendben, ennek ellenére szép politikai karrier futott be helyi szinten. 

A csütörtöki közgyűlés egyébként ünnepélyesen kezdődött, az eredeti tervnek megfelelően napirend előtt átadták a "Dunaújváros Sportjáért" díjat, amit egy pezsgős koccintás is kísért az aulában.

Jobbik: Ez már sok

A Gál-ügyet a jobbikos Pintér Tamás hozta fel először. Felemlegette, hogy a fideszesek annak idején nem akartak a "szemkilövető Gyurcsány" pártjának tagjaival egy asztalhoz ülni. "Ön most mit mondana saját magukra, polgármester úr?" - kérdezte. Felhozta a rosszul működő közvilágítást, az egymást érő baleseteket is. Szerinte "az emberek rettegésben élnek" Dunaújvárosban, és erre jött rá most még a gyilkossági gyanúsítás is. "Ez már sok az embereknek, le fogják váltani a Fideszt" - jósolta.

A jobbikos kijelentette, hogy a politikai felelősség a dunaújvárosi fideszeseket terheli a volt frakciótársuk feltételezett tette miatt, a Fidesz morális válságba került. Azzal vádolta őket, hogy már egy ideje tudomásuk volt Gál meggyanúsításáról, mégsem tettek semmit. Szerinte az egyetlen megoldás a testület feloszlatása lenne, és az, hogy a dunaújvárosiak időközi választáson nyilváníthassanak véleményt.

Deme Gábort is elővették

Cserna Gábor fideszes polgármester csak jóval később, a többi ellenzéki hozzászólás után reagált a jobbikos hozzászólásra, de akkor elég keményen. Nyomatékosan újra és újra megismételte: "Ez a javaslat ésszerűtlen, mi több, tisztességtelen Dunaújváros irányába, Dunaújváros valamennyi polgára felé." Cserna többször kijelentette azt is, hogy szerinte politikai felelősség őket nem terheli.

Nem értek egyet a politikai felelősséggel, nem foghatjuk mindenkinek a kezét

- mondta. "Honnan tudtam volna, hogy három évvel ezelőtt május elsején milyen cselekedet hajtott végre esetlen Gál Roland?" - kérdezte. Szerinte Gál tetteit majd az igazságszolgáltatás fogja megítélni, és azokért a felelősséget Gálnak kell vállalnia, mint "ahogy tette korábban Deme úr", utalt a polgármester a csepeli MSZP-s politikusra, aki a kettős gyilkosság miatt ma már jogerős büntetését tölti rács mögött. A jobbikosnak odaszúrt a polgármester egy személyre szóló megjegyzést is, mondván Pintér "kimondottan jó viszonyt ápolt" Gállal.

A tiszteletdíját is kapja tovább Gál?

A képviselők juttatásairól szóló dunaújvárosi rendelet alapján Gálnak mint tanácsnoknak havi bruttó 196 400 forint a tiszteletdíja. A pénz kifizetésének azonban előfeltétele, hogy a képviselő a közgyűlések és a bizottsági ülések legalább felén megjelenjen az adott hónapban. A bejelentett betegség vagy az igazolt távollét nem számít bele a hiányzásba, de a rendelet tételesen felsorolja, mi minden számít igazolt távollétnek (például állampolgári kötelezettség teljesítése vagy a munkával összefüggő elfoglaltság), és az előzetes letartóztatásban ülés nincs köztük.

A hallgatásért támadták a Fideszt

A jobbikos után a másik négy ellenzéki képviselő sem hagyta ki, hogy megszólaljon Gál-ügyben. A város egyetlen PM-s képviselője, Szabó Zsolt részvétnyilvánítással kezdte a hozzászólását, aztán felszólította a polgármestert, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, hiszen "a tisztesség megkérdőjelezhetővé vált", ne hallgasson tovább, hanem mondja meg ő, szerinte szükség van-e időközi választásra, méltatlansági eljárásra. Azzal, hogy Gál előzetesben van, egy városrésznyi ember maradt képviselet nélkül, mondta Szabó.

A PM-s képviselő csütörtök délután közleményt is kiadott. Ebben azt írta, hogy miután a fideszesek nem szavazták meg Gál visszahívását a tisztségeiből, a PM felszólítja Gált, hogy mondjon le a mandátumáról, minden önkormányzati tisztségéről. A PM ezen kívül méltatlansági eljárást is kezdeményez, hogy Gál helyére új képviselőt választhassanak a körzetében élők.

Besztercei Zsolt, a DK képviselője is elsősorban azzal támadta a Fidesz-frakciót, hogy egy pár soros közleményen kívül  egy hete nem mondtak semmit az ügyben. Besztercei volt az, aki szavazást javasolt arról, hogy vonja vissza a közgyűlés Gál megbízásait. Azzal érvelt, hogy amíg az előzetesben ülő politikus nem tud részt venni a munkában, vissza kell ezeket vonni, aztán majd ha ártatlannak bizonyul, akkor természetesen visszakapja mindet.

Az erkölcsi bizonyítványok benyújtása az MSZP-s Pintér Attila javaslata volt. Szerinte azért van szükség erre, mert az ügy Dunaújváros politikai életére nézve is szerencsétlen, és ez "egyszerű módja az árnyék eloszlatásának". Ő és az utána következő másik szocialista, Tóth Kálmán is megmondta előre, hogy a közgyűlés feloszlatása ügyében nem fognak szavazni, nem akarnak állást foglalni, mert szerintük ez a többséget amúgy is birtokló Fidesz lelkiismereti ügye.

A sírás küszöbén

Fájdalmas emlékeket kavart fel Tóth Kálmánban a Gál-eset, a hozzászólását úgy kezdte: nem biztos benne, hogy sírás nélkül meg fogja állni. Elmondta, hogy őt magát is rabosították már egy feljelentés után, ártatlanul, sírt, amikor fényképezték, "azt a megszégyenítést" nem kívánja senkinek.

Ez nemcsak Gál Rolandról szól, hanem a politikusokról szól

- mondta. Szerinte a becsületük érdekében van szükség az erkölcsi bizonyítványok bemutatására, így a legközelebbi ülésen, egy hónap múlva már tiszta víz kerül a pohárba.

Szemkilövető Gyurcsány

Tóth egyébként nem az egyetlen tagja a közgyűlésnek, aki átesett már rendőrségi procedúrán. Szepesi Attila fideszes alpolgármester első hozzászólásában szemkilövető gyurcsányozott egy kicsit, és amikor az ellenzéki Besztercei visszakérdezett, nem érzi-e, hogy ezt felhozni most mennyire nevetséges, Szepesi ezt a választ adta: nem, mert őellene is folyt egy büntetőeljárás hat éven keresztül, és a végén bűncselekmény hiányában mentették fel.

Gálnak egyébként ki volt téve a névtáblája a közgyűlésen, de a széke üres volt. Amíg megtehette, mert nem volt előzetesben, szorgalmas látogatója volt az üléseknek. A jegyzőkönyvek szerint ott volt 2013-ban a május elsejei gyilkosság előtti, április 25-i és az azutáni, május 23-i közgyűlésen is. Április 25-én mondott pohárköszöntőt a Dunaújváros Közbiztonságáért Díj átadásán.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport