Jenő
-3 °C
6 °C

Több ezren tüntethetnek az állatkínzás ellen

2016.02.20. 08:28
Állatkínzásért a Btk. szerint akár 3 év börtönt is lehet adni, de a gyakorlatban nagyon ritkán szabnak ki letöltendőt a magyar bíróságok. Szombaton a tüntetők a Parlament előtt fognak szigorú büntetést követelni az állatkínzókra.

Közel 10 ezer ember jelezte, hogy érdeklődik, és több mint 8 ezer ember jelezte azt, hogy ott is lesz azon a tüntetésen, amelyet 27 állatvédő egyesület közösen hirdetett meg Facebookon Együtt Egy Közös Ügyért! Együtt Az Állatkínzás Ellen! címmel.

660
Fotó: délmagyar.hu
És némi szolgálati közlemény: „Megkérünk mindenkit, hogy négylábú családtagjaitokat most ne hozzátok magatokkal, hiszen a Parlament elé vinni se lehet őket és ez a tömeg félő, hogy hatalmas stresszt okozna nekik. Amennyiben lehetséges hozzatok magatokkal kék sálat vagy szalagot, hogy egységesen viseljük az állatvédelem színét!" − írják a tüntetési felhívásban.

A tüntetés szombat délután kettőkor kezdődik a Nyugati pályaudvarnál, ahonnan a tervek szerint az összegyűlt tömeg átvonul a Parlamenthez. A leírásban emlékeztetnek egy korábbi esetre, amikor a deteki alpolgármester fia egy baseballütővel agyonver egy kutyát, és az erről készült felvételt megosztotta az interneten. Majd azt írják:

„Eddig soha nem vonultunk utcára ekkora egyetértésben, de most úgy érezzük eljött az idő, hogy végre hallassuk hangunkat! Elég volt abból, hogy az ilyen emberek mindig megússzák a példás büntetést! Követeljük, hogy a deteki mészáros ellen a lehető legszigorúbb büntetést szabják ki, és a büntetőeljárást ne söpörjék a szőnyeg alá édesanyja befolyása miatt! Emellett követeljük, hogy minden bántalmazott állat kapja meg azt a jogi védelmet, ami az állatvédelmi törvényben le van írva, és minden állatkínzó bűnhődjön meg tetteiért".

 

Az állatkínzás büntetési plafonja most 3 évig terjedő szabadságvesztés. Az Országos Bírósági Hivatal honlapján közzétett, 2013-tól 2015 első felének végéig meghozott jogerős ítéletek statisztikai adatai alapján:

  • A jogerősen elítélteknek nem egészen 5 (4,93) százaléka kapott csak letöltendő büntetést. Ez a két és fél év alatt összesen 26 embert jelent. Ugyanakkor az évek alatt egy lassú emelkedés látszik. 2013-ban még csak 4,3 százalék volt az arány, ez 2014-ben 5,2 százalékra, 2015 első félévében pedig 5,7 százalékra nőtt.
  • Pénzbüntetést összesen 39-en kaptak. Ebből egy büntetés sem volt 1 millió forint feletti. A túlnyomó többség, 31 darab 200 ezer forint alatti büntetés volt.
  • A jogerősen elítéltek 84 százaléka férfi. A letöltendőre büntetett 26 ember közt csak egyetlen nő volt. Életkor szerint minden korosztályból vannak elítéltek. Az állatkínzásért elítélt emberek túlnyomó része alulképzett, a legtöbben csak legfeljebb általános iskolát végeztek.
 

Egyébként épp a héten jött hír két letöltendőt kiszabó jogerős ítéletről is. Az óbudai bíróság kedden jogerősen 1 év 10 hónap börtönre ítélt egy férfit különös szenvedést okozó állatkínzás miatt. Az eset még 2013 augusztusában történt Budapest külterületén. A büntetett előéletű J. Ferenc 2 hónapos, kis testű keverék kutyáját bántalmazta. Többször erőből megütötte egy szöges fa léccel, és azt kiabálta, hogy „gyere ide, úgyis megdöglesz, ha egyszer előjössz onnan, úgyis agyonverlek!”. A kiskutya maradandó károsodást szenvedett, bevérzett a bal kötőhártyája, a fogai kitörtek, a csontjai eltörtek.

A Mohácsi Járásbíróság csütörtökön sújtott 5 hónap börtönnel valakit, aki szintén egy kistestű kutyát kínzott meg 2015. júliusában. Az illető a lakóháza hátsó udvarán talált rá a kutyára, egy ásó élével kétszer megütötte, és miután az állat elkábult, a bal hátsó lábát megkötve egy fehér bálamadzaggal felakasztotta a mellkasát az ól kiskapujára, és még egyszer megcsapta az ásóval. A kutya csontjai eltörtek, belső sérüléseket is szenvedett, belepusztult a bántalmazásba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?