Több ezren tüntethetnek az állatkínzás ellen

2016.02.20. 08:28
Állatkínzásért a Btk. szerint akár 3 év börtönt is lehet adni, de a gyakorlatban nagyon ritkán szabnak ki letöltendőt a magyar bíróságok. Szombaton a tüntetők a Parlament előtt fognak szigorú büntetést követelni az állatkínzókra.

Közel 10 ezer ember jelezte, hogy érdeklődik, és több mint 8 ezer ember jelezte azt, hogy ott is lesz azon a tüntetésen, amelyet 27 állatvédő egyesület közösen hirdetett meg Facebookon Együtt Egy Közös Ügyért! Együtt Az Állatkínzás Ellen! címmel.

660
Fotó: délmagyar.hu
És némi szolgálati közlemény: „Megkérünk mindenkit, hogy négylábú családtagjaitokat most ne hozzátok magatokkal, hiszen a Parlament elé vinni se lehet őket és ez a tömeg félő, hogy hatalmas stresszt okozna nekik. Amennyiben lehetséges hozzatok magatokkal kék sálat vagy szalagot, hogy egységesen viseljük az állatvédelem színét!" − írják a tüntetési felhívásban.

A tüntetés szombat délután kettőkor kezdődik a Nyugati pályaudvarnál, ahonnan a tervek szerint az összegyűlt tömeg átvonul a Parlamenthez. A leírásban emlékeztetnek egy korábbi esetre, amikor a deteki alpolgármester fia egy baseballütővel agyonver egy kutyát, és az erről készült felvételt megosztotta az interneten. Majd azt írják:

„Eddig soha nem vonultunk utcára ekkora egyetértésben, de most úgy érezzük eljött az idő, hogy végre hallassuk hangunkat! Elég volt abból, hogy az ilyen emberek mindig megússzák a példás büntetést! Követeljük, hogy a deteki mészáros ellen a lehető legszigorúbb büntetést szabják ki, és a büntetőeljárást ne söpörjék a szőnyeg alá édesanyja befolyása miatt! Emellett követeljük, hogy minden bántalmazott állat kapja meg azt a jogi védelmet, ami az állatvédelmi törvényben le van írva, és minden állatkínzó bűnhődjön meg tetteiért".

 

Az állatkínzás büntetési plafonja most 3 évig terjedő szabadságvesztés. Az Országos Bírósági Hivatal honlapján közzétett, 2013-tól 2015 első felének végéig meghozott jogerős ítéletek statisztikai adatai alapján:

  • A jogerősen elítélteknek nem egészen 5 (4,93) százaléka kapott csak letöltendő büntetést. Ez a két és fél év alatt összesen 26 embert jelent. Ugyanakkor az évek alatt egy lassú emelkedés látszik. 2013-ban még csak 4,3 százalék volt az arány, ez 2014-ben 5,2 százalékra, 2015 első félévében pedig 5,7 százalékra nőtt.
  • Pénzbüntetést összesen 39-en kaptak. Ebből egy büntetés sem volt 1 millió forint feletti. A túlnyomó többség, 31 darab 200 ezer forint alatti büntetés volt.
  • A jogerősen elítéltek 84 százaléka férfi. A letöltendőre büntetett 26 ember közt csak egyetlen nő volt. Életkor szerint minden korosztályból vannak elítéltek. Az állatkínzásért elítélt emberek túlnyomó része alulképzett, a legtöbben csak legfeljebb általános iskolát végeztek.
 

Egyébként épp a héten jött hír két letöltendőt kiszabó jogerős ítéletről is. Az óbudai bíróság kedden jogerősen 1 év 10 hónap börtönre ítélt egy férfit különös szenvedést okozó állatkínzás miatt. Az eset még 2013 augusztusában történt Budapest külterületén. A büntetett előéletű J. Ferenc 2 hónapos, kis testű keverék kutyáját bántalmazta. Többször erőből megütötte egy szöges fa léccel, és azt kiabálta, hogy „gyere ide, úgyis megdöglesz, ha egyszer előjössz onnan, úgyis agyonverlek!”. A kiskutya maradandó károsodást szenvedett, bevérzett a bal kötőhártyája, a fogai kitörtek, a csontjai eltörtek.

A Mohácsi Járásbíróság csütörtökön sújtott 5 hónap börtönnel valakit, aki szintén egy kistestű kutyát kínzott meg 2015. júliusában. Az illető a lakóháza hátsó udvarán talált rá a kutyára, egy ásó élével kétszer megütötte, és miután az állat elkábult, a bal hátsó lábát megkötve egy fehér bálamadzaggal felakasztotta a mellkasát az ól kiskapujára, és még egyszer megcsapta az ásóval. A kutya csontjai eltörtek, belső sérüléseket is szenvedett, belepusztult a bántalmazásba.