Ki a kicsit nem becsüli, a börtönt megérdemli

Snapseed 6
2016.02.20. 17:06
Állatkínzásért a Btk. szerint akár 3 év börtönt is lehet adni, de a gyakorlatban nagyon ritkán szabnak ki letöltendőt a magyar bíróságok. Most szombaton több ezer tüntető követelte a Parlament előtt, hogy alkalmazza az igazságszolgáltatás a szigorúbb büntetések kiszabását, sőt, egy javaslatot küldtek Kövér Lászlónak, hogy a kiszabható letöltendő börtönbüntetés felső határát emelje meg a kormány.

Szombat délután kettőkor már legalább kétezer ember gyülekezett a Nyugati pályaudvarnál, hogy kicsivel később rendőri felvezetéssel vonuljanak át az Alkotmány utcán a Kossuth térre, a Parlament elé. Egy állatvédő szervezet kezdeményezte az Együtt Egy Közös Ügyért! Együtt Az Állatkínzás Ellen! című demonstrációt, végül száznál is több egyesület csatlakozott a kezdeményezéshez.

A leírásban és a Parlament előtt is emlékeztettek egy korábbi esetre, amikor a deteki alpolgármester fia egy baseballütővel agyonvert egy kutyát, és az erről készült felvételt megosztotta az interneten. Majd azt írták:„Eddig soha nem vonultunk utcára ekkora egyetértésben, de most úgy érezzük eljött az idő, hogy végre hallassuk hangunkat! Elég volt abból, hogy az ilyen emberek mindig megússzák a példás büntetést! (...) követeljük, hogy minden bántalmazott állat kapja meg azt a jogi védelmet, ami az állatvédelmi törvényben le van írva, és minden állatkínzó bűnhődjön meg tetteiért".

A tömeg átsétált a Kossuth térre, ahol egy kis színpadon több állatvédő szervezet tagja, állatorvos és szervező is felszólalt. A demonstrálók különböző bántalmazott állatokat ábrázoló képeket, illetve olyan feliratú táblákat tartottak a magasba, mint hogy: "Aki a kicsit nem becsüli, a börtönt megérdemli", „Szemet szemért, fogat fogért", „Börtönt az állatkínzóknak", „Neveld gyermeked állatvédelemre".

A demonstráció ceremóniamestere az elején elmondta, hogy a figyelemfelhívás mellett konkrét törvénymódosító javaslatot is hoztak magukkal, amit Kövér Lászlónak szántak, amit a nevében át is vett valaki a kormányból. Ebben azt javasolták, hogy az állatkínzásról szóló törvényben az egyik maximálisan kiszabható letöltendőt két évről háromra, a durvább esetre vonatkozó három évet pedig maximum öt évre emeljék meg a törvényhozók, hogy valóban visszatartó ereje legyen a törvénynek. De emellett azt is követelik, hogy a meglévő törvényt sokkal szigorúbban alkalmazzák is.

Ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, az állatkínzás büntetési plafonja most 3 évig terjedő szabadságvesztés. Az Országos Bírósági Hivatal honlapján közzétett, 2013-tól 2015 első felének végéig meghozott jogerős ítéletek statisztikai adatai alapján a jogerősen elítélteknek nem egészen 5 (4,93) százaléka kapott csak letöltendő büntetést. Ez a két és fél év alatt összesen 26 embert jelent. A pénzbüntetések arányairól, a nem, kor és iskolai végzettség szerinti megoszlásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Több felszólaló is mesélt el konkrét állatkínzásos ügyeket, és annak bírósági tárgyalásait, majd legtöbbször felmentő ítéleteit. Legtöbben azt kifogásolták, hogy bár van lehetőség szigorú ítéletet hozni, a bíróságok gyakorlata mégis túl megengedő. Így elsősorban ezen kellene változtatni, de emellett a maximálisan kiszabható büntetési tételek megemelése talán tényleg elrettentő erővel hathatna.

Többen azt is elmondták, hogy aki képes állatokat bántalmazni, kínozni, az embereket is képes bántalmazni. Ezért is lenne fontos az állatkínzást sokkal komolyabban venni. „Az empátia hiánya veszélyes a társadalomra" − mondta az egyik állatvédő szervezet tagja. Hozzátette, hogy azt is szeretnék elérni, hogy a jelenlegi gyepmesteri rendszert felváltsa a menhelyi rendszer.

A tüntetésen feltűnt Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Fekete László, egy híres magyar erős ember, Bíró Ica, egy nagyon erős magyar nő, illetve Tóth Vera és Tóth Gabi énekesek is.

A demonstráció visszatérő skandálása volt az Elég volt! illetve a Börtönt az állatkínzóknak!. Utóbbi mondatot tartalmazó papírokat osztottak is szét a tüntetés elején, amit a tüntetés végén mindenki a magasba emelt: