Schiffer: Tévedtünk menekültügyben, kicsorbul a klasszikus emberi jogi érvelés

2016.02.22. 15:26

Schiffer András a Mandinernek adott interjújában lényegében megismétli a párt globalizációkritikus álláspontját, aminek az EU burkolt kritikája is a része. Ezekben a hosszú részekben lényegében semmi új nincs, viszont az LMP társelnöke arra is kitér, hogy a migránsok megítélésének ügyében változott az álláspontja.

Az LMP szeptemberben egy olyan 24 pontos csomagot javasolt, ami alapvetően a Magyarország által ratifikált nemzetközi egyezményekben vállaltak alapján rendezte volna a kérdést, és nagyságrendekkel több ráfordítást sürgettek a menekültügyre és a kibocsátó országok fejlesztésére (igaz, nyomkövetőket javasoltak felhelyezni egyes menekültekre és szélesebb hatósági jogköröket javasoltak a menekültek ellenőrzésére, nyilvántartására).

Ehhez képest mondja most azt, hogy ezt az "ellenőrizhetetlen áradatot" nem lehet a klasszikus emberi jogi eszközökkel megfékezni. Arról, hogy akkor mivel lehet, és hogy mit gondol most a déli határokra emelt kerítésről, amiről szeptemberben a Parlamentben azt mondta, hogy nem jött be, nem beszélt, igaz, nem is kérdezték.

  • Schiffer nem érzi úgy, hogy eltűntek: 2015 májusáig, a migrációs hullám felpörgéséig "400 ezresre dagadt" a párt tábora, de aztán a migrációs krízis az ő ügyeiket is kisöpörte a politikai napirendről.
  • Későn ismerte fel, hogy egyáltalán nem a huszadik századból ismert, klasszikus menekültügyi helyzettel állunk szemben,
ergo a klasszikus emberi jogi érvelés egyszerűen kicsorbul a valóságon.
  • A menekültellenes plakátkampányt továbbra is ellenzi, az emberek hergelésének tartja. De az LMP, ahogy a többi európai zöldpárt, félreértette a helyzetet, amikor azt hitték, hogy a mostani menekülthullám is kezelhető az 1951-es Genfi Egyezmény eszközeivel, amelyek az 1956-os megtorlás elől menekülők, vagy a délszláv háború menekültjei esetében hatékonynak bizonyultak.
  • Nem "kellő pontossággal" látták egy éve, hogy a mostani migránshullám teljesen új jelenség, melynek kezelésére a Genfi Egyezmény, illetve annak fél évszázad alatt kialakult értelmezési kultúrája nem nyújt eligazítást.
  • Az önkritika arra vonatkozik, hogy az LMP-nek zöldpártként időben fel kellett volna ismernie, hogy a helyzet új, és "a jövőben nem csak háborús népirtások elől kelnek majd útra tömegek, hanem klímamenekültekre is lehet számítani".
  • Az LMP új menekültügy doktrínája szerint három csoport van: 1. a tényleges menekülteké – velük kapcsolatban Európának is van felelőssége. 2. A gazdasági bevándorlóké, akikről minden ország eldöntheti, hogy befogadja-e őket. 3. A terroristák, akik biztonsági kockázatot jelentenek. Európa – így Magyarország is – kudarcot vallott a három csoport megkülönböztetésében.
  • Nem látszik az áradat vége: Schiffer felidézett egy Gallup-kutatást, mely szerint a következő években globálisan 480 millió ember indulhat meg, főleg Európa felé (mi ezt nem találtuk, de attól még lehet ilyen).
  • Hatalmas hiba összekeverni az államilag ellenőrzött bevándorlást (lásd a franciaországi afrikaiakat, vagy a törököket Németországban) "azzal az ellenőrizhetetlen tömeggel, amely Európa felé tartott és tart".