2024. június 22. 15:00
Georgia 1
Csehország 1
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00 ÉLŐ
Törökország 0
Portugália 0
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Népszavazós állóháború a kopaszok, egy asszony és az MSZP között

2016.02.23. 09:23 Módosítva: 2016.02.23. 09:25
Kedden dönt a Kúria a vasárnapi boltbezárós népszavazásról, így elképzelhető, hogy újabb kérdést lehet most leadni a témában. Az MSZP-sek ismét megpróbálják benyújtani a kérdésüket, ám megjelent az épületnél reggel nagyjából 20 kopasz férfi, és egy idősebb nő, feltehetően ők is kérdést akarnak benyújtani. Tülekedés és állóháború az Alkotmány utcában.

Balhés jelenettel folytatódott az abszurd dráma, ami a vasárnapi boltbezárós népszavazás körül zajlik. Mivel a Kúria kedden dönt a most folyamatban lévő kérdésről, az MSZP kora reggel a választási irodához ment, hátha le tudja adni a kérdését. („Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Teljes videó: egy tucat kopasz megakadályozta, hogy az MSZP a zárvatartást népszavazásra vigye

Ám megjelent az épületnél nagyjából húsz kopasz férfi, illetve később egy idősebb nő, és elkezdtek lökdösődni a szocialistákkal. Tudósítónk szerint délelőtt megjelent a rendőrség az épületnél, ám be nem mentek, és pár perc után el is hagyták a helyszínt.

Kubatov emberei a kopaszok?

Az épületben a bejáratnál sorban áll Nyakó István, az MSZP egykori képviselője, szóvivője, aki oda akart menni a beléptető kapuhoz, de a kopaszok nem engedték. A kopaszokról nem tudni, kicsodák, kihez tartoznak. Tudósítónk szerint arról beszélnek a helyszínen többen, hogy a kopaszok ugyanazok, akik a Fidesz-székházat is védték a 2013-as tüntetésnél.

Mivel több médiumban az jelent meg, hogy Fradi-ultrák a kopaszok, az ultrák oldalán megjelent egy közlemény, miszerint az NVI-nél lévő kopaszok "a Kubatov-féle Fradi Security tagjai, akiktől az ultrák elhatárolódnak".

Több kopasznál is van mappa, tehát elképzelhető, hogy ők is készen állnak valamilyen kérdés benyújtására. De nem árultak el semmit a sajtónak.

A titokzatos asszony színre lép

Egy idősebb asszony Nyakó szerint később jelent meg a bejáratnál, mint ő, de őt a kopaszok előreengedték. Ennek azért van jelentősége, mert a kérdések benyújtásánál nagyon is számít a sorrend, hogy ki mikor lép be a kapun. Az ott található időbélyegző jelzi ugyanis, hogy milyen sorrendben kell elbírálni a benyújtott népszavazási kérdéseket. Ha valaki olyan ügyben kezdeményez népszavazást, amelyről más már kezdeményezett, automatikusan elutasítják.

Az idős hölgy nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, az MSZP egy videót is posztolt erről, illetve a bejáratnál lévő reggeli helyzetről.

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS! Osszátok meg, hadd lássa mindenki, mi történik a választási irodában, miközben komoly tülekedéses verseny alakulhat ki a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás kapcsán.

Közzétette: MSZP – 2016. február 23.

Kedd délelőtt tehát mindenki várakozik, hogy a Kúria honlapján megjelenjen az ítélet. Ezután lehet ugyanis újabb népszavazást kezdeményezni, ekkor lehet bemenni az épületbe. A törvényi szabályozás furcsasága, hogy nem is az ítélet kihirdetése számít, hanem - a gyakorlat szerint - az, hogy a Kúria informatikusa mikor teszi fel az ítéletet a honlapra.

Már kora reggel ott voltak a kopaszok

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, reggel elsőként akarta beadni újra a népszavazási kezdeményezést, reggel hat órakor érkezett. De körülbelül "15-20 nagydarab szélsőjobbos" állta el a Nemzeti Választási Iroda bejáratát, az NVI pedig szerinte "képtelen kezelni a helyzetet", nem ellenőrzi, hogy ki beadványozó, ki nem. A politikus szerint, ez egy nyilvánvalóan szervezett akció. 

A szélsőjobboldali férfiakat ideküldte a hatalom.

Lukács azt is mondta, nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy a helyszínen lévő férfiak mindannyian népszavazási kérdést akarnak benyújtani. Szerinte meg akarják akadályozni, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében népszavazást lehessen tartani.

Beszámolt arról is, hogy a férfiak agresszívan léptek fel, nemcsak velük szemben, hanem a médiával szemben is.  Elmondása szerinte a társaság inzultálta az MTI fotósát, az MTI ezt tudósításában nem említette.  Az MSZP jogi lépéseket is fontolgat a joggyakorlás akadályozása miatt. 

Később a helyszínen megjelent Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese is, ő földügyben akar népszavazást kezdeményezni. Megpróbált szóba elegyedni a kopaszokkal, de nem válaszoltak neki, miért vannak ott.

Az MSZP már többször pórul járt

Mint arról számtalanszor beszámoltunk, nem egyszerű népszavazási kérdést benyújtani a vasárnapi boltbezárós népszavazásról. 

  • Az MSZP régóta küzd a népszavazásért a vasárnapi boltbezárásról.
  • Thürmer Gyulától Schmuck Andor-közeli magánszemélyig sokan hátráltatták ebben.
  • Legutóbb egy titokzatos asszony, Simonné Gercsényi Gabriella tordasi közértes előzte meg 30 másodperccel az MSZP-t.
  • A Nemzeti Választási Bizottság ezért Simonné kérdésével foglalkozott ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"), Simonné kérdését hitelesítette.

Ám valaki megtámadta a Kúrián a kérdést, erről döntenek most. Ha a Kúria elmeszeli a dolgot, egy újabb kérdést lehet beadni. Ezért tehát a lökdösődés, tülekedés, állóháború az NVI épületénél. 

A Kúria döntéséről, illetve az újabb kérdés beadásáért folytatott harcról ebben a cikkünkben olvashat.