Nagyon nem akarják a budapestiek a Városliget beépítését

HLH 39825
2016.02.23. 07:14
Semmiképp nem lehet túlzott népszerűséggel vádolni a Városligetbe tervezett múzeumnegyed beruházást. Az Ipsos közvélemény-kutató többféleképpen megkérdezte a fővárosiakat, de mindig az jött ki, hogy a nagy többség elutasítja az új múzeumépületek felhúzását.

A 200 milliárd forintos városligeti építkezésről az Ipsos Zrt. készített reprezentatív közvélemény-kutatást, a Levegő Munkacsoport megbízása alapján januárban 500 budapesti lakos véleményét kérték ki.

Urbanisztikai álom vs. fák

A múzeumnegyed megépítésére tavaly ősszel mondta ki a végleges igent a kormány, és azóta a munkálatok egy távolabbi helyszínen, a Szabolcs utcai kórház helyén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építésével el is kezdődtek.

A beépítések miatt szeptemberben tüntetést tartottak, amelyen mintegy 20 ezer támogató aláírást vittek a parlamentbe. A projekt vezetője, Baán László legutóbb a múlt héten tartott nyílt vitában mondta el érveit a saját maga által urbanisztikai álomnak tekintett tervek mellett, de a rendezvény közönsége inkább azzal értett egyet, hogy a beruházás évtizedekre tönkre fogja tenni a ligeti fák jelentős részét.

Akárhogy csűrték-csavarták a kérdezőbiztosok, a válaszokból egyértelműen kitűnt:

a megkérdezettek 75-55 százaléka határozottan elutasítja az új épületmonstrumokat.

A válaszadók háromnegyede egyetértett azzal a megfogalmazással, hogy a Városligetben ne létesítsenek új építményeket, de a cég megerősítésként kifordítva is feltett két hasonló kérdést. Az „egyetért-e azzal, hogy a Városligetben egy jelentősen kibővített múzeumi-kulturális negyedet alakítsanak ki számos új épülettel” kérdésre 64 százalék mondott nemet, egy harmadik változatra pedig 55. Tehát a beruházások ellenzőinek aránya 75 és 55 százalék között volt, míg a támogatóké 40 és 23 százalék között.

1
Fotó: Ipsos Public Affairs

Amikor pedig úgy tették fel a kérdést, hogy a Ligetben kizárólag a meglévő leromlott zöldfelületek, játszóterek, sportterületek, sétányok felújítására van-e szükség, ismét a válaszadók háromnegyede válaszolt igennel. Azzal pedig szinte kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy a jelenlegi infrastruktúra felújításra szorul.

A budapestiek számára egyértelműen a Városliget a legkedveltebb fővároson belüli látogatási célpont.

A kutatásban részt vevők több mint háromnegyede (76 százalék) azt állította, tavaly járt is ott. A Margitszigetre és a budai Várra ennél jóval kevesebben voltak közelről kíváncsiak, 66, illetve 61 százalékuk látogatott oda, a Népligetet, a Kopaszi-gátat és a Normafát pedig 30-40 százalék kereste fel.

A megkérdezettek a tervek szerint betelepítendő intézményeket sem nagyon tudják elképzelni az új helyen.

Az összesítés szerint 83 százalék nem szeretné, hogy a Magyar Nemzeti Galériát a budai Várból a Városligetbe telepítsék.

De nem népszerű a Vár kormányzati hivatalokkal való megtöltése sem: mindössze 16 százalék tartja jónak az elképzelést, hogy a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a Várba települjön.

2
Fotó: Ipsos Public Affairs

Elsöprő támogatása van viszont az Ipsos szerint az újabb zöldterület kialakításának.

85 százalék értett egyet azzal, hogy a Nyugati pályaudvar épülete mögött, a Podmaniczky utca mellett a vágányok lefedésével új másfél kilométer hosszú parkot alakítsanak ki.