Nagyon vezet a bátaszéki molyhos tölgy

2016.02.23. 20:50

46 ezer szavazattal vezet a bátaszéki molyhos tölgy az Év fája versenyben, amire még február 29-ig várják a szavazatokat - írja az MTI. A február 1-én kezdődött versenyre még egy hétig lehet szavazni, keddtől azonban a szavazás állása titkos és végeredmény az április 20-i brüsszeli díjátadón derül ki.

Az Év európai fája címért 15 ország egy-egy fája verseng egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozzák.

58920e
Fotó: Az Európai Év Fája

A bátaszéki molyhos tölgyet Csehország fája követi, aminek a titkosítás előtt 32 ezer szavazata volt, a harmadik helyen pedig Spanyolország állt 18 ezer 500-zal.

A győztes fa egy állapotfelmérést és kezelést kap, ami magában foglalja a fa környezetének rendbetételét is, ha szükség van rá. Lehetőség van online adományozásra is, az összegyűlt összeget is a győztes fa kapja meg.

A díjátadó ünnepséget április 20-án Brüsszelben rendezik meg.

A versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.  • Hírek
  • Megtakarítás