Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat baloldali párt hatféleképp reagált Orbánra

IMG 5669
2016.02.24. 17:43
Az MSZP több népszavazást akar, az LMP később foglal állást, az Együtt tüntet, a DK bojkottál. A baloldali pártok Orbán népszavazási kezdeményezésére annyiféleképp reagáltak, ahányan vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentésére a kvótás népszavazásról mindegyik ellenzéki párt gyorsan reagált. A Jobbik volt a legegyszerűbb helyzetben, hiszen a párt már tavaly ősz óta szeretné elérni a népszavazás kiírását. 

Z. Kárpát Dániel alelnök sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Jobbik üdvözli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát. A Jobbik egyértelműen a "nem" oldalán áll.  A politikus a pártja nevében arra kérte a szavazókat, hogy úgy nyilvánítsanak véleményt, hogy "Magyarországra hívatlanul idegeneket ne lehessen betelepíteni". 

Nehezebb helyzetben voltak a baloldali pártok, hiszen több hónapos stratégiájukat kellett gyorsan végiggondolniuk. A baloldal jelenlegi helyzetét jól tükrözi, hogy hatan hatféleképp reagáltak a bejelentésre.

Röviden:

 • MSZP: Oké, de legyen népszavazás földügyben és a vasárnapi boltbezárásról.
 • LMP: Majd állást foglalunk, ha döntött az NVB.
 • DK: Ha csak ez az egy kérdés lesz, bojkottálni kell a népszavazást.
 • Együtt: Vasárnap tüntetés!
 • PM: Senki ne foglalkozzon ezzel a jogi nonszensszel.
 • Liberálisok: Nem korrekt.

Mindez hosszabban is, ha van türelmük.

 • Tóbiás József, az MSZP elnöke: A kvótareferendumról azt mondta, az MSZP egyetért azzal, hogy ne lehessen az Országgyűlés feje felett a magyar emberek életét befolyásoló döntést hozni. De szorgalmazta, hogy egy időben a kormány tegye lehetővé, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárvatartásról.
 • Ferenczi István, az LMP közösségi részvételi szakszóvivője: A kormány ezzel az akciójával azt akadályozza, hogy az emberek olyan fontos kérdésekben hozhassanak döntést, mint a "földrablás" vagy a vasárnapi zárva tartás. "Felháborítónak tartjuk, hogy hülyének nézik az embereket, az ő nevükben is kikérjük ezt" - nyilatkozta, majd elmondta: a konkrét kérdésben akkor foglalnak majd állást, ha azt a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette. 
 • Gréczy Zsolt, a DK szóvivője: A Demokratikus Koalíció szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani. Ha ezekhez a miniszterelnök "hozzá akarja csapni" saját kezdeményezését, akkor a referendum álljon négy kérdésből. Ha a kormányfő csak egy kérdéssel, a betelepítési kvótával kíván foglalkozni, akkor viszont a DK arra kéri a demokratikus pártokat és a demokrata szavazókat, hogy bojkottálják az "orbáni népszavazást".
 • Együtt-közlemény: A párt "a népi kezdeményezés becsületének védelmére" vasárnapra tüntetést szervez Budapesten. Orbán Viktor évértékelőjével egy időben és szomszédjában, a Lánchíd utcában a Várkert Bazárnál tartják a demonstrációt 15 órától. Az biztos, hogy Juhász Péter is a felszólalók között lesz. (A tüntetés elnevezése: Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek!) Az Együtt közleményében felszólította a Fideszt, hogy ne manipulálja "hazug, figyelemelterelő kampányokkal a magyar társadalmat", foglalkozzon az egészségügy és az oktatás válságával, és teremtse meg annak a lehetőségét, hogy "újra legyen becsülete az erőszakmentes népi kezdeményezéseknek".
 • Tordai Bence, PM: A PM azt javasolja, hogy senki ne foglalkozzon "ezzel a jogi nonszensszel", inkább mindenki törődjön az ország valódi problémáival. a kormányfő bejelentését "szánalmas vergődésnek", "kétségbeesett terelési kísérletnek" nevezte. Tordai Bence szerint Orbán Viktor ezzel arról akarja elvonni a figyelmet, hogy kedden a Nemzeti Választási Irodánál "fideszközeli verőlegények" megakadályozták, hogy a magyar nép kinyilváníthassa az akaratát egy a kabinet számára kellemetlen kérdésben.
 • Szent-Iványi István, Liberálisok: A Magyar Liberális Párt nem tartja korrektnek az Orbán Viktor miniszterelnök által a kvótaügyben szerdán bejelentett népszavazási kérdést, mert a párt szerint az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés.