Tényleg itt van a jobbikos Ózd válasza a csokra

2016.02.25. 19:10
Az első gyerek megszületésekor 300 ezer forintot kaphatnak az ózdi szülők: megszavazta ezt a javaslatot az ózdi képviselő-testület. Átment az az újítás is, hogy a nagyon jó átlagot elérő középiskolásoknak ösztöndíjféleség járjon. Janiczak Dávid, a jobbikos polgármester közben az őt ért támadások miatt több tisztségéről is lemondott a héten.

Az ózdi képviselő-testület csütörtöki testületi ülésén megszavazta a tervbe vett szociálpolitikai újításokat. Több segélyfajta összegét emelik Ózdon, bővítik a jogosultak körét, és - egyhangú döntéssel - bevezetnek két újfajta támogatást:

  • az Ózdon megszülető első gyerekek után 300 ezer forint jár a szülőknek bizonyos feltételek teljesülése esetén (ezekről bővebben itt írtunk),
  • a nagyon jól tanuló középiskolások akár havi 20 ezer forintot is hazavihetnek, a színjeles érettségi 50 ezer forintot ér.

Az Ózd.hu-n megjelent, bizottsági ülésről szóló beszámoló szerint a családalapítást és az oktatást elősegítő támogatások az előzetes felmérések alapján összességében valamivel több mint negyven millió forinttal terhelik meg a város költségvetését. 8 millióra becsülik a jelenlegi tanulmányi eredmények alapján a diákoknak fizetendő pénzt, és 35 millióba kerülne a becslés szerint a családalapítás ösztönzése.

Janiczak
Fotó: ózd.hu

A városnak egyébként mozgalmas hete volt, Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere szerdán bejelentette, hogy lemondott több tisztségéről is. A döntés előzménye, hogy február elején, amikor nyilvánosságra hozták a vagyonnyilatkozatokat, bejárta a sajtót a hír, hogy Janiczak összesen havi bruttó közel egymilliót keres. A pénz öt helyről tevődött össze:

  • 621 500 Ft - polgármesteri fizetés
  • 96 625 Ft - közbeszerzési bizottsági tiszteletdíj
  • 89 745 Ft - költségtérítés
  • 40 000 Ft - Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. FB-elnök
  • 124 453 Ft - megyei közgyűlési tagság.

A polgármestert a Fidesz azonnal támadni kezdte, tisztességtelen álláshalmozással vádolták, és korrupciót emlegettek. Janiczak kitartott amellett, hogy a tisztségek elvállalása és az azzal járó javadalmazás jogszerű volt. A történteket a Facebook-posztjában úgy értékelte, hogy "az elmúlt hetekben a lakosság félrevezetésére aljas szándékkal elkövetett kommunikációs bűncselekmények áldozata" lett.

Nem engedem meg, hogy városom, pártom és saját tisztaságomon csorba essen!

- ezzel indokolta, hogy múlt pénteken lemondott felügyelő bizottsági tagságáról, közbeszerzési döntéshozói tiszteletdíjáról február elsejei hatállyal. Lemondott a Sajó-Bódva Hulladékgazdálkodási Társulásban betöltött alelnöki pozíciójáról is, amiért javadalmazás nem járt.

A Jobbik a témában kiadott legutóbbi, csütörtök esti közleménye szerint várják a "hasonlóan bátor lépéseket" a több helyről fizetést felvevő fideszesek részéről is.

12661790 675745449194650 6442737531970912492 n
Fotó: Janiczak Dávid / Facebook

A vagyonnyilatkozat megjelenésének volt egy másik következménye is Janiczakra nézve. Abból derült ki, hogy vett  tavaly a két meglévő autója mellé egy harmadikat, egy 1995-ös sárga Fiat Barchettát. Ezután addig támadták új kocsija miatt, hogy úgy döntött, eladja, és a pénzből jótékonykodik, a helyi kórház CT beszerzésébe száll be. Szerdán a Facebookon megírta, hogy előző nap le is járt a licit, és a tervek szerint a nyertes a jövő héten jön a kocsiért.