Orbán: Goromba, durva, agresszív a Németországból érkező hang

2016.02.25. 10:44 Módosítva: 2016.02.25. 10:46

A Bild interjút közölt csütörtöki számában Orbán Viktor miniszterelnökkel "A Németországból érkező hang goromba, durva, agresszív" címmel - közölte az MTI.

Az európai demokrácia védelmében

Orbán azt mondta, azért kezdeményezett népszavazást, hogy megakadályozza az uniós jogot sértő EU-kényszerkvótát. Szerinte nem lehet az emberek feje felett a jövendő nemzedékek életét nagyban megváltoztató döntéseket hozni, a befogadási kvóta pedig megváltoztatná Magyarország és Európa nemzetiségi, kulturális és vallási profilját. "Döntésem nem Európa ellen szól, hanem az európai demokrácia védelméért" - mondta.

"Nem megosztani, hanem védeni akarjuk polgárainkat. Nem akarjuk, hogy migránsok jöjjenek hozzánk. Miért kellene importálnunk nyugati államok gondjait?" - vetette fel.

Európa a nemzeti érdekek összességéből jön létre, és az Európa-politika nem állhat az egyes országok érdekeivel szemben - szögezte le arra a kérdésre, hogy számára fontosabbak-e a nemzeti érdekek Európánál.

Az unió lebénulása fenyeget

Arra a kérdésre, tönkremehet-e Európa, ami Helmut Kohl volt német kancellárnak szívügye volt, egyebek között kifejtette, hogy Helmut Kohl tanítványai közé sorolja magát. Azt mondta, most a "brüsszeli káosz és a unió lebénulása" fenyeget.

A miniszterelnököt leginkább az zavarja, hogy Brüsszel eltűri a "szerződésszegés kultúráját". A kérdésre, osztja-e Robert Fico szlovák kormányfő azon nézetét, hogy a németek diktátumot adtak a menekültkérdésben, azt válaszolta: nem beszélne diktátumról, ugyanakkor a "Németországból érkező hang goromba, durva, agresszív", és ez a "migrációs válság jelenlegi káoszában nagy probléma", hiszen a németek és "mi, közép-európaiak őrizzük Európa alapértékeit", a keresztény-zsidó világképet, a megbízhatóságot, hogy a szerződéseket mindig betartják.

Most a vita helyett összetartásra lenne szükség, kiváltképp azért, mert Brüsszelből "egész más jelzések érkeznek: multikulti, rendetlenség, szerződésszegés" - mondta a kormányfő.

Nem a németek tehetnek róla

Nemmel válaszolt a kérdésre, hogy a német különút felelős-e a menekültválságért, és kifejtette: a menekülthullámot a közel-keleti káosz váltotta ki, a német kancellár pedig "csak reagált erre és üdvözölte a migránsokat", és eközben "bizonyára szem előtt tartotta népe javát".

"Szívből kívánom Merkel asszonynak, hogy sikerüljön, amit elkezdett", de "mi magyarok fenntartjuk magunknak a jogot, hogy ne vegyünk részt ilyen kísérletekben, mert azt gondoljuk, hogy ez áll népünk érdekében" - mondta Orbán Viktor.

Merkel bűnözést, antiszemitizmust, homofóbiát importál

Kijelentette, hogy aki tömegesen visz be országába "nem regisztrált bevándorlókat a Közel-Keletről", az terrorizmust, bűnözést, antiszemitizmust és homofóbiát is importál. Elmondta, hogy Magyarország a kultúrák olvasztótégelye, ahol keresztények és zsidók "együtt, és nem egymás mellett élnek", nincsenek gettók vagy környékek, amelyeket tanácsos elkerülni, és nem fordulnak elő olyan jelenetek, mint szilveszterkor Kölnben. Nem szeretné, hogy gyermekeinek olyan világban kellene felnőniük, amelyben "Köln megtörténhet".

Nem szépségverseny

Nem "szépségversenyről" van szó, reagált arra a kérdésre, tetszik-e neki a német kancellár legnagyobb ellenfelének szerepe. Aláhúzta: tény, hogy ha tavaly nyáron Berlinben és Brüsszelben hallgattak volna a közép-európaiakra, akkor ma legfeljebb néhány tízezer "igazi menekült" lenne Európában, és nem több mint egymillió "ellenőrizetlen migráns". Kezdettől fogva követelték a bevándorlók megállítását, és a menekültek és "gazdasági migránsok" szétválasztását.

Szerinte az európai politika a migrációs kérdésben egyre inkább elszigetelődik, és a politikusok túl kevéssé hallgatnak a népre, nem csak Németországban.

Kvittek vagyunk

Magyarország nem tartozik Németországnak, "kvittek vagyunk" - fogalmazott a szolidaritásról szóló kérdésre, hangsúlyozva: a magyarok nem szívesen élnek más pénzén, és nem akarják, hogy más az ő pénzükön éljen.

Szerinte a 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról hozott döntés "nem legális" és ellentmond az uniós jognak. Ez az elosztási képlet egyszerűen értelmetlen és nem működik, de ezt Brüsszelben nem akarják elismerni - húzta alá.

Lámpavas

Orbán Viktor hozzátette: Brüsszel olyan ígéreteket tesz a törököknek, amiket az uniós tagországok nem tudnak és nem is akarnak betartani. Illúziónak nevezte azt a tervet, hogy több százezer embert átvegyenek Törökországtól és elosszanak a tagállamok között.

"Engem itt Budapesten felhúznának a lámpavasra, ha ehhez hozzájárulnék" - mondta a miniszterelnök.