Oké, akkor mostantól autoriter rendszerben élünk?

jhgjhg
  • A Slack egy chatprogram, amit sok más médiacég mellett az Index is használ a newsroomban.
  • A munka mellett persze itt beszéljük meg azt is, hogy ki, miért ugorjon le a kisboltba, és amúgy is ide érkeznek be a legjobb cicás gifek. 
  • Meg persze itt beszéljük meg a világ dolgait, mielőtt cikket írnánk belőle. Ez a cikk tehát egy olyan beszélgetésből készült cikk, amiből később cikkek születtek február 24-én és február 25-én.
  • Persze pár baszdmeget kiszedtünk. Párat meg benne hagytunk.
2016.02.25. 18:01 Módosítva: 2016.02.26. 15:16
Vajon azért dobta be Orbán a kvóta-népszavazást, hogy elterelje a figyelmet a választási iroda előtti balhéról? És ha igen, ez sikerült? De hogy lehettek annyira bénák, hogy a Nemzeti Választási Iroda előtti akció után egy kis kutakodással egy csomó fradis-kubatovos-fideszes szálat könnyen fel lehetett fejteni? Ahogy az országban sokan, erről vitatkoztak az Index politika rovatos újságírói is cikkírás közben. Kimásoltuk a beszélgetést a munkahelyi kommunikációra használt alkalmazásból, a Slackből, kijavítottunk pár helyesírási hibát (jó, egy kicsit többet), és minimális szerkesztéssel most megmutatjuk.

Az Index Slackchat első részében Dezső András, Dull Szabolcs és Fábián Tamás politika rovatos újságírók, Panyi Szabolcs heti polrovat szerkesztő és Szabó Zoltán heti ügyeletes szerkesztő beszélgettek szerdán és csütörtökön a Nemzeti Választási Irodánál történtekről és annak utóéletéről. 

Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
@dullszab: milyen volt tegnap élőben Orbán, elégedettnek tűnt? 
Dull Szabolcs http://index.hu/szerzo/dull_szabolcs/
 
Orbánt igencsak meglepte, hogy ennyien voltak a sajtótájékoztatóján. Vagy csak nem gondolta, hogy ennyi újságíró van az országban? Amikor belépett a terembe, valami olyan megjegyzést tett, hogy „hú, de sokan vannak, még lámpalázas leszek!″.
Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
Hogyhogy nem kérdezhettél te is a sajtótájékoztatón? Milyen érdekes, ugye?
Dull Szabolcs http://index.hu/szerzo/dull_szabolcs/
 
Mit fog ehhez szólni a főszerkesztő, hogy nem kérdezhettem?! Hogy mondom el neki? Vajon mit tudnak azok, akik kérdezhettek, a köztévé, a Tv2 és az Origo, amit én nem?
Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
Az utolsó kérdező szembesíthette volna Orbánt azzal a cinikus kijelentésével, hogy "nem először alakul ki ilyen helyzet a választási irodánál ". Hiszen egyrészt ezek a "méltatlan helyzetek" mindig a Fidesz érdekét szolgálták és mindig az ellenzék számítását húzták keresztbe. Másrészt konkrétan ilyen helyzetre, egy szavazás fizikai erővel, megfélemlítéssel való megakadályozására én '89 óta nem nagyon tudok példát mondani. Persze ezt végül senki nem hozta szóba, a miniszterelnök szinte röhögött az utolsó kérdésen. Lepattintotta és elment.
Fábián Tamás http://index.hu/szerzo/fabian_tamas/
 
Generáltak egy balhét, kedden még mindenki az anyjukat szidta, vége a demokráciának, majd szerdán jön a főnök, megmondja, hogy méltatlan volt a helyzet a demokráciához és megkéri az NVB-t, hogy minden pártot bevonva tegyenek javaslatot az új szabályozásra. 24 óra alatt ekkora fordulat, bárhonnan nézzük, ez tényleg zseniális. Kihúzták a talajt a civil felháborodás, esetleges tüntetés alól is, senki sem beszél már az MSZP-ről, sem Kubatovról.
Dull Szabolcs http://index.hu/szerzo/dull_szabolcs/
 
@szabolcs panyi: Én azt is megkérdeztem volna, hogy lehet népszavazást tartani a kvótáról, miközben az alaptörvény szerint csak arról szavazhatunk, ami a parlament hatásköre, nemzetközi szerződésről nem lehet.
Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
Ne aggódj, ha majd benéz tizenöt kopasz a Kúriára meg az Alkotmánybíróságra is, ki fog derülni, hogy mégis lehet!
Dezső András http://index.hu/szerzo/dezso_andras/
 
@fabiant: Oké, fogadjuk el, hogy a keddi balhét eleve ők generálták. De ebben az esetben miért generálnának balhét akkor, ha kvótás népszavazással balhé nélkül is villoghatnak, mint húdenagy demokraták? Arról nem is beszélve, hogy a "generált balhé" kommunikációját nem nagyon tudták kézben tartani, láthatóan Erdősi férje is csak imprózik, ahogy a Kubatovhoz köthető emberek, az egykori osztálytársak is. Szerintem életszerűbb, hogy rutinból odaküldték az embereiket, gondolván, hogy a Kocsis Mátés-féle incidensből sem lett országos ügy és felháborodás, most is elintézik Nyakót. Nem így alakult, erre korrigálták és bedobták a kvótás mentőövet. Vagy ezt már eleve arra tartogatták, hogy bedobják, ha az NVI-akcióról el kellene terelni a figyelmet. Az is lehet, hogy az NVI-akció egy teszt. Ha ezt is le tudják nyeletni különösebb ellenállás nélkül, akkor szépen lassan bármit.
Fábián Tamás http://index.hu/szerzo/fabian_tamas/
 
A generált balhét úgy értettem, hogy a Fidesz érdekét szolgálta, hogy az MSZP ne kezdeményezhessen népszavazást a vasárnapi boltzárról. Szerintem kitalálták, hogy jó lenne valahogy megakadályozni, nagyjából ennyi lehetett a terv, de a végrehajtásba hiba csúszott, így kerültek oda a köpni-nyelni nem tudó ultrák, ami miatt előállt a "méltatlan helyzet". Ha fidelitasosok, vagy IKSZ-esek vannak ott, akkor szerintem most nem tartanánk itt. De a kopasz kidobók valószínűleg nem maguktól mentek oda, ilyen formán lehet köze a Fidesznek a balhéhoz, ami miatt sokan eléggé felbaszták magukat, viszont a felháborodást már az eszkalálódás előtt lekeverték Orbán újságírói kérdésre adott válaszával.
Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
Én úgy képzelem ezt az egész tervezést, ahogy Stöki cikkében is volt. A feltételezhető megbízó(k) a mozgósításban, kivitelezésben, hatékonyságban profik, nem a píárban. A média logikáját nem értik, a nyilvánosságot is híresen kerülik. Ami talán magyarázat az egész akció otrombaságára. Szerintem az a felháborodás, amit kiváltott, egyáltalán nem volt tervezett és főleg nem valami remélt következmény. Különösen, hogy némi Google-kereséssel és nyilvános adatbázisok böngészésével pár óra alatt tucatnyi fideszes, fradista és kubatovista szálat fel lehetett fejteni. Kérdés, azért nem figyeltek erre oda, mert siettek és gyors vészmegoldás kellett, vagy mert egyszerűen ennyi telik ki tőlük, és bonyolultabb konspirálásra eleve alkalmatlanok. Az meg egy újabb rejtély, hogy Orbánék a kvótás népszavazási kérdést vajon véletlenül fogalmazták meg rosszul - középszerűek, sőt gyengék a jogászaik? -, vagy ez is egy Ördögien Szuper Mesterterv része. Itt ismét az előbbire tippelek, igen, ennyire bénák.
Dezső András http://index.hu/szerzo/dezso_andras/
 
Remélem, Nyakó megbosszulja ezt és ha az MSZP kétharmadot szerez, akkor államosítják az összes konditermet és akkor rábaszik a sok kopasz verőember! Nyakó van olyan karizmatikus politikus, az MSZP-ben pedig van annyi potenciál (főleg Tóbiásban), hogy jól odaverjen ezeknek!
Szabó Zoltán http://index.hu/szerzo/szabo_zoltan/
 
Az feltűnt nektek, hogy az Index statisztikái szerint nem jött be Orbán kommunikációs húzása, és az embereket sokkal kevésbé érdekli a menekültellenes népszavazás, mint az erőművészek akciója a választási irodánál? Reggel az Orbán népszavazás cikk vezetett és 1200-an olvasták negyedóránként, míg mellette a cikket arról, hogy hát Kubatov véletlenül mindenkit ismert az erőművészek és haverjaik közül, na az 3500-zal hasított. És szerintem az sem véletlen, hogy Orbán kérdésére a kis házi szavazásunkon a menekültpárti érvelés ilyen jól áll. Ha nem is nyernének a befogadáspártiak, de a szavazatok 40 százaléka ott van, pedig ne legyenek illúzióink, azért ennyien nem akarnak menekülteket a szomszédba.
Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
@szaboz: Oké, de a kvótanépszavazás nem egy hirtelen kommunikációs húzás. Mármint nyilván pont úgy az, mint az egész menekültügy plankolása: hosszabb távú, jó előre tervezett kommunikációs húzás. Szóval nem hirtelen rántották elő az NVI-s balhéra. Orbán napokkal ezelőtt is mondta, a szerdai kormányülésen döntenek majd arról, hogyan tovább a menekültkvóta elleni harcban. Az igazi kommunikációs trükközés majd innentől jön, hogy hogyan fordítsák át azt a közhangulatot, amit a mi statisztikáink is sugallnak.
Dezső András http://index.hu/szerzo/dezso_andras/
 
Én azt gondolom, hogy most olyan a helyzet, hogy be kell dobni az általános véleménycikket! Fordulóponthoz érkeztünk ugyanis! Viccen kívül: igen, ideje legalább önmagunknak nem hazudnunk, egy minden ízében autoriter rezsim felé haladunk.
Szabó Zoltán http://index.hu/szerzo/szabo_zoltan/
 
Szerintem ez nincs így, de mondjuk én szívesen hazudok magamnak. Ez az egész egy nagy populista beszéd csak, egy szuszra, mintha az egész ország a Kossuth téren szorongana, és Rákay Philip a háttérben óbégatna, hogy hű, de sokan vagyunk a téren, de kurva sokan. Egy autoriter rendszerben átadják az összes szobrot. És kussol mindenki. Ez inkább már megint olyan, mintha a gegcsapat megint túl sok House of Cardsot nézett volna. Trükköznek, és nem veszik észre, hogy a sokk trükk miatt nem csak a demokrácia lesz nevetséges, de ők is sajnos.
Dezső András http://index.hu/szerzo/dezso_andras/
 
Nem a szobrokon múlik.
Szabó Zoltán http://index.hu/szerzo/szabo_zoltan/
 
Akkor min? Azon, hogy a Nyakó bejut-e?
Dezső András http://index.hu/szerzo/dezso_andras/
 
Ne részleteket nézz, hanem az egészet. Közmédia, végrehajtó hatalom, rendőrség, ügyészség, "piacszabályozás". Nincs kontroll.
Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
Épp kedden fejtette ki ebéd közben @dullszab, hogy azért veszik ilyen halálosan komolyan a zárvatartásos népszavazás megakadályozását, mert ha csak egyetlen helyen hagyják, hogy megrepedjen a rendszer, onnantól nagyon hamar teljesen széttörhet. Hogy autoriter rendszerben élünk-e? Nem, mert nagyon hamar teljesen széttörhet. És igen, mert ha kell, kopaszokat is kivezényelnek, hogy egyáltalán ne repedhessen meg.
Dull Szabolcs http://index.hu/szerzo/dull_szabolcs/
 
Túlzásnak gondolom, hogy autoriternek nevezzük a rendszert, ez azért a 20. századi diktatúrák után erős kifejezés. De a keddi eseményeken látszik, hogy a rendszer működésébe bele van kódolva, hogy nem jogállami eszközöket vetnek be egyesek - amit aztán védeni kell a rendszer érdekében. Konkrétan: ha a Fidesz vezetője - aki történetesen a miniszterelnök - politikai döntést hozott arról, hogy ne legyen népszavazás a vasárnapi boltbezárásról, akkor az alatta lévő emberei úgy értik, hogy ezt bármi áron végre kell hajtani. Ha kell, kopasz verőlegényekkel. És utána megvédi őket a rendszer, mert minden A NAGY CÉL érdekében történt.
Dezső András http://index.hu/szerzo/dezso_andras/
 
Az is autoriter rendszer, ahol az emberek félelemből vagy megfelelésből rúgják fel a törvényt, tudva azt, hogy ezt következmények nélkül megtehetik. És szándékosan nem diktatúrát írtam, mert valóban, ez nem az. De tartom, hogy autoriter rendszer felé haladunk. És minél nagyobb a közöny, minél több mindent meg lehet csinálnia a hatalomnak mindenféle következmény nélkül, annál inkább autoriter lesz. Persze a problémák nem ma kezdődtek és nem is 2010-ben. De szerintem nagyon vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne vegyük észre, hogy ez már szépen lassan Ukrajna. De nem szeretném viszontlátni, hogy én vagyok az egyetlen Debreczeni József, úgyhogy jelzem: csak vicceltem!
Panyi Szabolcs http://index.hu/szerzo/panyi_szabolcs
 
Zárójel: azért azt elfelejtjük, hogy hasonló figurákat már korábban is bevetettek. Nem is egyszer. Focihuligánok mentek 2012-ben megzavarni a Hallgatói Hálózat rendezvényeit, fradi szekus arcok védték a hahások ellen a Fidesz-székházat, és kopaszok pofozkodtak a Kocsis Máté ellen tüntetőkkel a nyóckerben is. Ez az egyik. A másik, hogy tavaly a TEK-esek külföldi újságírókat vertek véresre Horgosnál, idén pedig Simicskáék biztonsági őrei néztek farkasszemet az FKF-esekkel a budapesti hirdetőoszlopoknál. Meg most ez az NVI-s balhé. Csak azt akarom mondani, érezhetően egyre több az erőszak a közéleti vitákban, és ez baromira ijesztő.
Dull Szabolcs http://index.hu/szerzo/dull_szabolcs/
 
@dandras: kiegyezthetünk abban a megfogalmazásban akkor, hogy kezd autoriterré válni a rendszer, kedves Debreczeni úr.
Dezső András http://index.hu/szerzo/dezso_andras/
 
"Az autoriter kapitalizmus mögött meghúzódó állam működését nyugati fogalmainkkal korruptnak neveznénk, hiszen a szabályokat a politikai hatalom fekteti le: a törvény alárendelődik a hatalomnak, ezért aztán a szabályokat könnyedén át lehet alakítani azok javára, akik a kezükben tartják a hatalmat." @dullszab: kiegyezhetünk, csak valaki csöngetett. Egy fekete autót látok a ház előtt, lemegyek, megkérdezem, mit akarnak, aztán jövök vissza.

A témában megjelent összes cikkünket és videónkat itt találja.