A kormány 38 milliárd forintot ad a Kliknek

2016.02.26. 17:24

A kormány összesen 38 milliárd forintos pluszforrást biztosít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számára, ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is - közölte Palkovics László oktatási államtitkár pénteken budapesti sajtótájékoztatón. (A rendezvényről készült teljes felvételt itt nézheti meg.) 

Palkovics szerint a Klik szervezetét július 1-jétől teljesen átalakítják, és egy olyan szervezet jön létre, amelyik nagyobb mértékben szolgálja az oktatás ügyét és nagyobb mértékben lesz partner az iskolák számára. Biztosítani kívánják továbbá a stabilitást mind a finanszírozásban, az irányításban, mind az egyes folyamatok területén.

Az oktatási államtitkár közlése szerint arra kérte Pölöskei Gáborné helyettes államtitkárt, hogy eddigi funkcióját felváltva töltsön be egy operatív posztot, irányítsa a Kliket, illetve kezdje el előkészíteni az átalakításokat.

Pölöskei Gáborné, aki március 1-jétől vezeti a Kliket, három prioritást jelölt meg: a tartozások rendezését, a mindennapi működés biztosítását és július 1-jére az új szervezeti keretek kialakítását.

Remélik, hogy helyre áll a bizalom a Klikkel szemben 

Úgy fogalmazott: nagy a kihívás és a feladat, amit némi félelemmel, de örömmel vállalt el. Hozzátette: operatív embernek tartja magát és a felkérés is operatív munkára szólt. Kitért arra, hogy immár 17 éve dolgozik a közigazgatásban, az oktatásirányítás különböző szintjein szerzett tapasztalatokat, amelyeket hasznosítani kíván.

A Klik átalakulását miniszteri biztosként segíti Jenei Zoltán, aki a Pécsi Tudományegyetem kancellárja is. Tavalyelőttig az intézmény adóssága 8 milliárd volt, ez tavalyra a tizedére csökkent. Palkovics szerint ez bizonyítja, hogy Jenei alkalmas egy nagy rendszer irányításában.

Jenei Zoltán kiemelte: az elkövetkező hetekben áttekintik a Klik gazdálkodását, működési környezetét, és a több tízezres számlaállományt. Reményei szerint a számlák gyors rendezése helyreállítja majd a bizalmat a piacon a Klikkel szemben, és segítheti a belső működési nyugalom helyreállítását is. Feladatként jelölte meg az átlátható, szabályos és a működési szint valamennyi elemében következetes gazdálkodás megvalósítását a jövőben. Úgy fogalmazott, a feladat nagy, de hisz abban, hogy július 1-jéig megvalósítható.

A Klikről szóló korábbi összes cikkünket itt találja