Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A kormány kéri a szülőket, hogy engedjék iskolába a gyerekeket

2016.02.26. 08:50
Február 29. ugyanolyan tanítási nap, mint a többi - figyelmezteti a kormány a szülőket, akik az oktatási rendszer ellen tiltakozva nem akarják iskolába engedni a gyereküket hétfőn.

Hétfőn következik az oktatási tiltakozás újabb felvonása: a Nem leszek suliban-kezdeményezés. A Facebookon már több, mint 26 ezer szülő csatlakozott a mozgalomhoz, amelynek lényege, hogy nem küldik február 29-én a gyereküket az iskolába.

Az esemény oldalán úgy fogalmaztak a mozgalom szervezői, hogy ezt "első figyelmeztetésnek" szánják. Azt írták, "fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra és láthatóvá válik az is, hogy Mi, szülők szeretnénk-e a változást".

A kormány már most reagált a kezdeményezésre. Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1-nek azt mondta:

február 29., hétfő ugyanolyan tanítási nap, mint az év más napja.

A helyettes államtitkár minden gyereket arra kért, hogy menjen iskolába, szüleiket pedig arra, hogy engedjék el őket. A helyettes államtitkár szerint a szülők helyi szinten maximálisan véleményt tudnak nyilvánítani. Ezt a célt szolgálja az iskolaszék is, de a pedagógusokkal is napi kapcsolatban lehetnek. Emellett a véleménynyilvánítás országos szinten is biztosított, például a köznevelési kerekasztalnak szülői szervezetek is tagjai.

Sipos Imre azt mondta: nem szeretnék, hogy bármiféle szétválasztás induljon el az iskolákban, minden gyermek egyforma, azért járnak iskolába, hogy tanuljanak. A kockás inges mozgalomról Sipos azt mondta, "az öltözés ízlés dolga, a családok dolga", de a pedagógus az öltözködésével is nevel.

Jogsértő listázni

A hétfői kezdeményezésről a héten állást foglalt Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Arra figyelmeztetett, hogy jogsértő helyzetet idéz elő például, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt és ki nem vesz részt a megmozduláson. Vagyis nem szabad listázni majd a résztvevőket.

Ne ragassz matricát a gyereked homlokára! - olvassa el véleménycikkünket a kezdeményezésről.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft