Összeolvasztják a gyulai és a békéscsabai kórházat

2016.02.26. 13:35

Békés Megyei Központi Kórház néven egyesül a Gyulán működő Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a békéscsabai Réthy Pál Kórház április 1-jén - jelentette be Mészáros János egészségügyi ellátásért felelős helyettes államtitkár pénteken Gyulán.

Az integrációt követően a betegellátás a megszokott módon, zavartalanul folyik tovább, ígérte a helyettes államtitkár.

Az új intézmény mintegy kétezer ággyal és háromezer dolgozóval rendelkezik majd, háromszázezer ember ellátásáért felel, és az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye lesz - írta a Beol.hu.

A helyettes államtitkár szerint az összeolvadás gazdasági értelemben és szakmailag is magasabb szintű munkavégzést tesz lehetővé, amely a lakosság gyógyulását és egészségben megtartását szolgálja. Az új intézmény megbízott főigazgatója a békéscsabai kórház eddigi vezetője, Becsei László lesz.

Mészáros János azt mondta, Békés megye harmadik kórházát, az orosházit az egyesülés semmilyen formában nem érinti, annak a betegellátásban betöltött szerepe és területi ellátási kötelezettsége nem változik.

A helyettes államtitkár elismerte, hogy a megyei intézményeknek van adósságuk (február közepi minisztériumi adatok szerint mintegy 2,5 milliárd forint), ám szerinte az eladósodási tendencia országszerte csökken, jelenleg havi szinten 2,5-3,5 milliárd forint között mozog. Hangsúlyozta: a legutóbbi konszolidáció révén felénél kevesebbre csökkent az intézmények adósságállománya.