Erik, Alexandra
EUR 386,18 Ft
USD 365,73 Ft
11 °C
23 °C

Nyert az MSZP jelöltje Salgótarjánban

Snapseed 4
2016.02.28. 19:05
Hatalmas fölénnyel nyert Fekete Zsolt a választáson, noha a felmérések szoros küzdelmet jeleztek a Fidesz jelöltjével. Az MSZP-DK-TVE támogatásával győzelmet szerzett eddigi alpolgármester bízik abban, hogy együtt fog tudni működni a kormánnyal. A Fidesz jelöltje már gratulált a győzelemhez. Az MSZP elnöke arról besztél, hogy a választók Orbán Viktornak üzentek.

Megnyerte a salgótarjáni polgármester-választást Fekete Zsolt, az MSZP-DK-TVE jelöltje, a város eddigi alpolgármestere a Fidesz jelöltjével szemben. Fekete Zsolt előnye már fél kilencre behozhatatlanná vált, több mint 900 szavazattal vezetett. Később kiderült, több mint 1800 szavazattal nyerte meg a választást.

100 százalékos feldolgozottság mellett:

  • Fekete Zsolt, az MSZP-DK-TVE - 7840 szavazat,  52 százalék
  • Simon Tibor, Fidesz-KDNP  - 6038 szavazat, 40 százalék
  • Hulitka István, Jobbik - 935 szavazat, 6 százalék
  • Thürmer Gyula, Munkáspárt - 275 szavazat, 2 százalék

A 37 ezer lakosú nógrádi megyeszékhelyen – ahol 30 ezer választó él – két éve még csak 50 szavazattal nyert az MSZP-s Dóra Ottó, akinek tavalyi halála miatt kellett kiírni az új választást.

Többen mentek, mint másfél éve

A 30 910 választópolgár közül 14 209-en leadták voksukat, ami 45,97 százalékos részvételt mutat. Ráadásul azokban a körzetekben volt aktívabb a részvétel, ahol két éve is jól szerepelt az MSZP. Ez már jelezte, hogy ezúttal a szocialisták örülhetnek a végén.

szavazatszámlálásnál aztán jelzésértékű, volt hogy

volt olyan körzet, amelyben másfél éve még veszített az MSZP, most viszont 98 szavazattal nyert.

A felmérések szoros küzdelmet jósoltak és azt, hogy a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjei csak asszisztálnak a küzdelemhez.Ebből csak az utóbbi jött be, a Jobbik jelentősen vissza is esett, a baloldali jelölt viszont tarolt, és a Fidesz jelöltje megszorítani sem tudta.

Az MSZP irodája előtt egy 50-100 fős csoport már este nyolc óra után a győzelmet ünnepelte. Az új polgármester sajtótájékoztatót is tartott Tóbiás Józseffel, az MSZP elnökével és Varjú Lászlóval, a DK alelnökével.

Tóbiás szerint a salgótarjániak döntése egyértelmű üzenet Orbán Viktor délutáni beszédére. Az eredmény jelzi, hogy „az emberek nemet mondtak a zsarolásra és a gyűlöletkeltésre.” A politikus úgy vélte, a baloldal győzelme reményt és hitet ad azoknak, akik úgy gondolják, le kell váltani Orbánt. Az helyszíne lévők nyomban skandálni is kezdték: "Leváltjuk! Leváltjuk!"

Varjú ehhez annyit tett hozzá, a salgótarjániak megmutatták, hogy nem félnek. Szerinte az eredmény ismét igazolta, hogy demokraták összefogása hozhat sikert Orbánnal szemben.

A győztes Fekete Zsolt – a város eddigi alpolgármestere – azt mondta, szeretne együttműködni a kormánnyal, és reméli, hogy "az Orbán-kormány nem tesz különbséget egyes városok között pártszimpátia szerint".

Van amiben így is javított a Fidesz

A Fidesz irodájánál értelemszerűen nem volt ünnepi a hangulat, üres padsorokat és pityergő szimpatizáns asszonyokat is lehetett látni Simon Tibor sajtótájékoztatójának helyszínén.

A vesztes jelölt az Indexnek azt mondta, bár még nincsenek meg a hivatalos eredmények, már gratulált Feketének, és tudomásul vette, hogy a többség nem rá szavazott.

Annak azonban örül, hogy számszerűen többen szavaztak a Fideszre, mint másfél éve. Simon szerint a mostani választásnak nincs országos politikai üzenete, az oktatás és az egészségügy nem volt témája a kampánynak, így nem gondolja, hogy az ő klikes pozíciója (a Klik főosztályvezetője) befolyásolta volna az ő megítélését.

A vereség után őt még nem hívta senki a Fidesz országos vezetéséből, így közülük még nem beszélt senkivel.

HUS 2921
Fotó: Huszti István

Feszült kampány volt

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az előző polgármester, az MSZP-s Dóra Ottó tavaly év végén elhunyt. Akorábban publikált kutatások alapján szoros eredményre számított mindenki. A 2014-es önkormányzati választáson is csak pár szavazaton múlt a győzelem. Az MSZP-s Dóra Ottó akkor 42,88 százalékot (5376 szavazat) kapott, míg fideszes ellenfele, Székyné Sztrémi Melinda 42,48 százalékot (5326 szavazat). Mindössze ötven szavazat volt a különbség.

A mostani választás jelentőségét mi sem bizonyította jobban, mint hogy országos politikusok egész sora kereste fel a nógrádi megyeszékhelyet. A Fidesznek kampányolt a városban Varga Mihálytól Németh Szilárdig több vezető politikus is, Kövér László házelnök hatalmas vihart kavart a -többek szerint fenyegetésként értelmezhető - nyilatkozatával, amelyben közölte, nem szabad hibázniuk a salgótarjániaknak, ha „élhető jövőt szeretnének” városuknak. Az MSZP sem tétlenkedett: február elején a komplett MSZP-frakció levonult Salgótarjánba, és azóta is sorra járják a várost a vezető politikusaik.

Salgótarjánban – bár erről kevés szó esett a kampányban – a közgyűlést nem választották újjá, ott megmaradt a szocialista többség. A Dóra Ottó polgármester halálával 14 tagúra fogyatkozott közgyűlésben nyolc képviselője van a baloldalnak, öt a Fidesz–KDNP-nek és egy a Jobbiknak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét