Szakadni fog az eső

HUS 1734
2016.02.29. 20:05

Kedden országszerte borult lesz az ég, értelemszerűen sok lesz a zápor, meg a zivatar, ahol kicsit magasabb dombok vannak – tudta, hogy Magyarország területének csak két százaléka van 400 méter felett? –, ott havas eső is lehet, az Északi-középhegység magasabb régióiban hó is. 

Délutánra csökken az esős területek száma, viszont az északnyugati-nyugati szél megerősödik, Budapestnél és a Dunántúl északi felén viharossá fokozódik – adta hírül a Met.hu.

A hőmérséklet 5-11 fok lesz, az enyhébbik fele keleten várható, este 1-7 fokkal kell beérnünk. 

Esik, nagyon esik

Durva esőzés jöhet a következő napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre a fővárosra és tíz megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

  • Hétfőn az ország keleti felén, kedden még az északi területeken is 15-20 milliméter csapadék eshet mindkét nap.
  • Az Északi-középhegység térségében kedd estig összességében 30 milliméternél is több eső is eshet.
  • Keddre virradó éjjel a Dunántúlon, Dél-Alföldön, napközben a délkeleti országrészben egy-egy zivatar sem zárható ki. Az Észak-Dunántúlon, az Északi-középhegységben havas eső, a hegyekben hó is várható.
  • A kedd hajnaltól megerősödő szél a Dunántúl északi felén helyenként 60-70 kilométer/óra közé fokozódik. A szélvédett területeken viszont helyenként sűrű köd képződhet keddre virradóra.
  • Az erős szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre.
  • A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Budapestre és Pest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.
  • A sokévi átlagot 2-3-szorosan meghaladó, 60-120 milliméter közötti csapadék hatására az Alföldön mintegy ötszörösére, 70 ezer hektár fölé növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága. Sokfelé tovább terjeszkedik a belvíz, a felázott talaj ott is akadályozza az aktuális kora tavaszi munkákat, ahol nem áll a víz a földön.