Eső, szél, borult ég, kettős fronthatás

2016.02.29. 07:23 Módosítva: 2016.02.29. 07:24
Egy mediterrán ciklon melegfrontja, és a hozzá tartozó csapadékzóna húzódik fokozatosan az ország fölé.

Hétfőn jellemzően borult lesz az ég, de délután a Nyugat-Dunántúlon már lehet némi szűrt napsütés. Szinte országszerte számíthatunk csapadékra, nagyobb mennyiségre a nap második felétől, csak a Nyugat-Dunántúlon állhat el délutántól az eső. Egy-egy zivatar kialakulása nem teljesen kizárt, írja a Met.hu.

A keleti szelet átmenetileg több helyen kísérhetik erős széllökések, sőt a Dunántúli-középhegység térségében néhol viharossá is fokozódhat a légmozgás. A hőmérséklet délután általában 8 és 15 fok között valószínű, a keleti határ mentén lesz enyhébb az idő. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. Kettős fronthatás várható az Időkép szerint.

Többfelé várható jelentős eső, a délutáni óráktól a középső országrészben területi átlagban 15 mm feletti csapadék hullhat.

– írja az OMSZ.

Kedden is sok lesz még a felhő fölöttünk, kezdetben többfelé, majd egyre inkább csak északon, északkeleten számíthatunk esőre, záporra, délelőtt keleten, délkeleten akár egy-egy zivatarra. Szeles nap lesz, 7 és 14 fok közötti maximumokkal.

Szerda reggel még északkeleten fordulhat elő kisebb csapadék, majd napközben változóan felhős-napos, időnként szeles időre van kilátás. Hajnalban helyenként gyengén fagyhat, délután 7-12 lesz.

Csütörtökön nyugat felől ismét egy légörvény érheti el térségünket és hozhat egyre többfelé esős, szeles időt. A Dunántúl magasabban fekvő tájain akár havas eső, hó is eshet este. Nyugaton hidegebb, keleten enyhébb idő lehet.