Milyen fiktív számláról beszélt Orbán Viktor?

2016.02.29. 21:49

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt javasolta a Jobbiknak, hogy nézzék meg, hogy a Kovács Béla fiktív számláin talált pénz vajon a Jobbik pénze volt-e. 

Kovács Béla az a jobbikos képviselő, akit kémkedéssel gyanúsítanak. Az ügy tele van furcsaságokkal, és noha Kováccsal és a feleségével nagyon nincs minden rendben, az azért jól látszik, hogy a Fidesz egy nonstop kampánytémát csinál az ügyből. Ami jó eséllyelegészen a 2018-as választásokig elhúzódhat, anélkül, hogy a legfontosabb kérdésre választ kapnánk: kémkedett-e Oroszországnak Kovács Béla?

Magáról az ügyről - mint általában a kémügyekről - keveset tudni, a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség nem túl bőbeszédű. Orbán mai nyilatkozata azonban újdonsággal szolgál. A kormányfő ugyanis azt állította, hogy Kovács Bélának fiktív számlái vannak. 

Ebben csak az a különös, hogy az állítólagos fiktív számlákról eddig az ügyészség nem tett említést, de még a sajtóban sem szivárgott ki ezzel kapcsolatban semmi. Az is különös, hogy Orbán nem a hatóságoktól, hanem a Jobbiktól várja el, hogy nézzék meg Kovács fiktív számlát, bár ez nyilvánvalóan csak a politikai kommunikáció része. (És legalább annyira van értelme, mint amikor Vona Gábor kérte Orbánt, hogy kérdezze meg Putyintól, hogy Oroszország támogatja-e a Jobbikot.)

Az Index levelet írt Orbán Viktor sajtósának. Arra várunk választ, hogy honnan származik a kormányfőnek ez az információja, milyen fiktív számlákról van tudomása, és ha valóban vannak ilyen számlák, akkor indult-e ez ügyben nyomozás.