600 ezret is elkérhet a Szépművészeti a képkölcsönzési listáért

2016.02.29. 10:45

Az Átlátszó öt közérdekű adatot kért a Szépművészeti múzeumtól, miután kiderült, hogy a múzeum kölcsön adott 10 festményt az Andrew Vajna tulajdonába került TV2 új gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella cégének, akik a festményeket abban a Szerb utca 9. szám alatt lévő, I. emelet 1. számú lakásban tárolták, amit hivatalosan Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól.

Az Átlátszó többek között azt szerette volna megtudni, hogy Szépművészeti és az irányítása alatt alá tartozó Nemzeti Galéria kiknek adott kölcsön műtárgyakat az elmúlt 10 évben; kiknek adta bérbe a termet; és kiktől vett műtárgyat 5 millió forintnál drágábban. A Baán László vezette intézmény azonban a lap cikke szerint azt válaszolta, hogy mivel ezeknek az adatoknak a kikeresése jelentős munkaerő-felhasználással járna, és akár 60-80 munkaórát is jelenthetne kérdésenként, az Infotörvény alapján ez az Átlátszónak akár 450-600 ezer forintjába is kerülhetne.

Az Átlátszó kifogásolja, hogy az általuk kért adatok egy részét a múzeumnak nyilvánosságra kéne hoznia, így a vásárlásokat is, de ezt nem tették meg, így egy nem teljesített feladatuk ellátásának költségét akarják velük kifizettetni. Az Átlátszó emlékeztet arra is, hogy a közérdekű adatok kiadásának költsége nagyjából annyiba kerül, mint a Brand-lab Kft.-nek a 10 antik festmény 3 hónapos kölcsönzési díja, ami 450 ezer forintos bevételt jelentett a múzeumnak.