Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Egyre olcsóbbak a Szépművészeti közérdekű adatai

kep9 ok
2016.03.01. 10:48

Nagyvonalúan árazta be a Szépművészeti múzeum az Átlátszó által kikért közérdekű adatok összegyűjtésének költségét.

Hétfőn még 600 ezret kért, kedden már csak 420 ezret akart a Baán László irányítása alatt álló intézmény azért, hogy adatokkal alátámasztva közölhesse – írta az Átlátszó.

  • 2006 és 2016 között kiknek adott kölcsön műtárgyakat a Szépművészeti (1 igénylés),
  • Baán László főigazgató 2004-es kinevezése óta kiknek adta bérbe a termeit a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria (2 igénylés)
  • és kikkel szerződött nettó 5 millió forintot meghaladó értékben a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria (2 igénylés)

Az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) a tavalyi módosítás nyomán lehetővé teszi az intézményeknek, hogy „az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az adatigénylés teljesítéséért - az azzal kapcsolatban felmerült költség mértékéig terjedően - költségtérítést állapíthat meg, amelynek összegéről az igénylőt az igény teljesítését megelőzően tájékoztatni kell.”

A módosítással

  • megszűnt az anonim adatigénylés lehetősége.
  • Az adatigénylőnek nemcsak az adatszolgáltatás technikai, hanem munkaköltségeit is állnia kell, mégpedig előre.
  • A szerzői jogilag védett adatok, dokumentumok esetében nem lesz mód másolásra, csak betekintésre.

Nem a Habony Árpád esküvőjére a Szépművészetit ingyenesen rendelkezésre bocsátó, a miniszterelnök informális tanácsadója számára festményeket kölcsönadó Baán László az első, aki él a törvény adta lehetőséggel. 

Már pár héttel a módosítás elfogadása után a Nemzeti Földalap közölte, hogy 7,7 millió forint ellenében adja ki az adatokat az állami termőföldpályázatok eredményével kapcsolatban.

A módosítás mellett a következő érvek hangzottak el:

Harrach Péter: „Mindenféle álkérésekkel nem fogják feltartani ... álkérés, amikor hülyeséget kérdeznek.”

Kerényi János:  „közigazgatást el lehet lehetetleníteni, ha folyamatosan kérdésekkel bombázzuk őket.”

Hoffmann Rózsa: „Nem hiszem hogy lesz olyan ember, aki azért nem veheti igénybe egy közérdekű adatot, mert nem tudja megfizetni, erre valók a civil szervezetek és egyebek, hogy segítsenek.”